Foto: ustupljena fotografija Foto: ustupljena fotografija

Šukundjed paragvajske odvjetnice Liz Yakisich vdošao je u Paragvaj početkom 19. stoljeća iz malog gradića Opuzena. 

- Moj pradjed se zvao Estanislao Yakisich, a moj djed Lino Yakisich. Ime mog oca je Aparicio Yakisich. Sestra Alicia i ja već smo dobile hrvatsko državljanstvo. Započele smo postupak 2010. godine s izrazito negativnom prognozom jer smo četvrta generacija hrvatskih potomaka. U studenom 2017. pojavile smo se na konzularni dan u Asuncionu, a 2019. su nam dodijelili dugo očekivanu nagradu: obje smo dobile hrvatsko državljanstvo, to je ostvarenje naših snova nakon 7 godina postupka i 2 godine dugog čekanja. Planirala sam otputovati u Argentinu u ožujku ove godine kako bih zatražila putovnicu, ali Covid-19 je obustavio moje planove, tako da čim se otvore granice ići ću u Buenos Aires. A onda bih trebala hrvatsku osobnu iskaznicu, ali za to bih morala otputovati u Hrvatsku i naravno vrlo rado ću to učiniti - ističe paragvajska odvjetnica.

2016. godine prvi je put posjetila Hrvatsku. Obišla je Zagreb, Rijeku, Split i, naravno, Opuzen.

- Upoznala sam svog ujaka Mladena Stanislava Jakišića i ispostavilo se da je on ni manje ni više jedan tenor s nevjerojatnim glasom. Snimio mi je komad poznate pjesme Granada. Ali tog dana u listopadu 2016., taj sastanak kad sam ga čekala, kad sam ga pogledala i vidjela izuzetnu sličnost s djedom i ocem, bilo je neopisivo. Jednostavno smo se pogledali i čvrsto se zagrlili nekoliko minuta. Podijelila sam s njim fotografije moje obitelji u Paragvaju i njegove u Hrvatskoj i brzo su suze bile su prisutne kod jednog i drugog, trenutke koji se nikad neće izbrisati iz mene. Bila sam s njim gotovo cijeli dan i kad smo se oprostili, zamolila sam ga da mi na mobitelu snimi pozdrav na španjolskom jeziku za mog oca i to je ispalo izvanredno dobro.

Foto: ustupljena fotografija

Snimila sam nekoliko fotografija s rijekom Neretvom u pozadini. Na svima nosim naočale da sakrijem koliko sam već plakala s toliko emocija kad sam zakoračila na to posebno mjesto za mene i cijelu moju obitelj. Pogotovo zato što sam bila prvi član obitelji Yakisich koji je zakoračila u Opuzen. Sada svi ovdje shvaćaju zašto toliko volimo mandarine, to je zato što smo iz Opuzena. Zaista se želim vratiti u Hrvatsku, nadam se da ću vrlo brzo moći putovati sa sestrom i braćom - govori naša sugovornica.

Liz je i potpredsjednica Kluba Hrvata iz Paragvaja.

- Cijela moja obitelj dio je Kluba i osjećamo crveno-bijele kockice u našim venama. 2018. godine doživjeli smo svaku utakmicu hrvatske reprezentacije, naša su srca lupala stalno i vrištali smo kao nikada do sada uz svaki postignuti gol. Sve utakmice Svjetskog prvenstva bile su obvezna obiteljska okupljanja, naravno odjeveni u tonu s prigodom.

Želim iskoristiti ovu priliku da uputim veliki pozdrav svim hrvatskim potomcima u Paragvaju. Klub Hrvata iz Paragvaja nastavit će provoditi popis hrvatskih potomaka u našoj zemlji, da znamo koliko nas zapravo ima. Zato vas sve pozivam da budete dio ovog velikog poduhvata, uvijek uz ruku Kluba i ujedinjeni snagom krvi. Zahvaljujemo Glasu Hrvatske što ste uvijek bili uz nas - zaključuje Liz Yakisich.