MIro Gavran (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) MIro Gavran (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

- Iznimno mi je zadovoljstvo što ću imati pet inozemnih premijera u tako različitim kulturnim sredinama, a u tako kratkom vremenskom razdoblju. Posebno me veseli spoznaja da se moja prva premijera događa na Kubi, te da nakon dugih trideset godina u Nizozemskoj ponovno izvode neku moju dramu, dok sam u Rumunjskoj, Makedoniji i na Kosovu do sada bio višestruko izvođen u njihovim kazalištima pa su ove nove premijere nastavak dosadašnje uspješne suradnje – rekao je Miro Gavran.

Prva je premijerna izvedba izvedena 31. svibnja u Havani na Kubi, gdje je u Kazalištu Buscon odigrana njegova drama "Lutka". Prijevod je potpisala Željka Lovrenčić, a režiju Simon Carlos Martin.

Dva dana poslije, u makedonskome Nacionalnom kazalištu Anton Panov iz Strumice premijerno je izvedena komedija "Zabranjeno smijanje". Prijevod je napravio Gorjan Miloshevski, a režiju Igor Ivković

Sljedeća premijera bit će 8. lipnja u nizozemskom gradu Bredi, gdje će "Lutku" odigrati kazališna produkcija Stichting Buda Staging Performance. Za prijevod je zaslužna Sanja Kregar koja je i proteklih godina u Amsterdamu objavila nekoliko Gavranovih proznih tekstova, dok režiju potpisuje Hanna Buda.

Zatim slijedi premijera drame "Sve o ženama" 10. lipnja u Teatrul Arte dell'Anima, u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu. Dramu je na rumunjski prevela Michaela Balint, a redatelj je Felix Crainciu.

Posljednja premijera održat će se 28. lipnja u Prištini na Kosovu, gdje će dramu "Kako ubiti predsjednika" izvesti Nacionalno kazalište Kosova. Albanski prijevod potpisuje Ali Avdiu, a redateljica je Marigiona Bekteshi.

Dosad je izvedeno više od tristo premijera Gavranovih djela diljem svijeta. Pogledalo ih je više od tri milijuna gledatelja, a autor je poželio i sam nazočiti na nekoj od ovih novih izvedbi.

- Nadam se da će selektor GavranFesta iz Praga gospodin František Karoch neke od ovih izvedbi uvrstiti u program toga festivala na jesen iduće godine, tako da se i meni pruži prigoda da ih vidim – zaželio je Miro Gavran, naš najizvođeniji kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.