Lenka Franulić Zlatar, čileanska novinarka hrvatskih korjena (Foto: matica.hr) Lenka Franulić Zlatar, čileanska novinarka hrvatskih korjena (Foto: matica.hr)

Prva žena čileanskog novinarstva, žena literature, kritike i umjetnosti. Bila je profesorica bez vokacije, ali novinarka s guštom. Njezino britko pero mnogi su voljeli, a još više joj na njemu zavidjeli.

Lenka Franulić Zlatar čileanska je novinarka hrvatskih korijena. Otac Mateo Franulić u Čile je došao iz Nerežišća s otoka Brača, a majka Zorka Zlatar Janović dijete je hrvatskih doseljenika i rodila se u Čileu. Ta obiteljska spona snažno ju je vezala uz Brač cijeloga života.  

Mnogi su ju smatrali prvim perom Čilea 

Njezina osobna karta neodoljivo podsjeća na biografiju "Male revolucionarke", Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske profesionalne novinarke, koja je, kao i Lenka na drugoj strani globusa pokrenula revoluciju jer se usudila baviti "muškim" zanimanjem. Dvadesetak godina nakon Zagorkina rođenja, 1908. rodila se Lenka Franulić Zlatar, prema mnogima prvo žensko pero Čilea, diplomirana pedagoginja i anglistica nagrađena s više čileanskih i međunarodnih nagrada.

Dobitnica Državne nagrade za novinarstvo (Foto: matica.hr)

- Mogu reći kako je danas u Čileu novinarstvo nedvojbeno profesija žena. Nema sumnje da su žene danas sve više prisutne u medijskoj svakodnevnici. Nešto što se nije dogodilo i nije bilo moguće 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća. Međutim, tu je epohu obilježila lijepa Antofagostina Lenka Franulić koja se strastveno posvetila isključivo muškoj struci – zapisala je novinarka Marcela Fuentealba u knjizi "Lenka Franulić – talentosa y pionera". 

Prevodila je književne tekstove s engleskoga i francuskog jezika te priredila više književnih antologija. Državna udruga čileanskih novinara utemeljila je i nazvala godišnju nagradu njezinim imenom.   

"Bila si predvodnik žena i pouka brojim muškarcima"

Prepoznali su je kao talentiranu novinarku, ženstvenu i inteligentnu. Bila je kazališna glumica, a okušala se i u političkim vodama. Za mnoge je Lenka, kaže Marcela, bila prva emancipirana žena, predvodnica feminizma u Čileu. Bila je i prva ženska novinarka koja je obrađivala važna politička pitanja. 

Lenka se nikad nije udavala i uvijek je čuvala svoj život od svjetala reflektora. Novinarstvo je bilo njezin ljubavnik, otkriva Marcela. 

Njezinim imenom nazvana je Srednja novinarska škola Colegio Lenka Franulic (Foto: matica.hr) 

Upoznala je stotine državnih dužnosnika i družila se najvećim imenima svoga vremena - argentinskim predsjednikom Juanom Perronom, kubanskim Fidelom Castrom, jugoslavenskim Titom, umjetnikom Jeanom Cocteauom, književnicom Simone de Beauvoir, filozofom Jean Paulom Sartreom, dizajnerom Christianom Diorom, prvom damom SAD-a Eleanor Roosevelt i mnogim drugima. 

Bila je velika prijateljica čileanskoga pjesnika Pabla Nerude koji ju je u oproštajnom epitafu nazvao "valom od kristala".  

- Oprosti mi Lenka što su moji osjećaji ljudski. Još si sada ljepša, val si od kristala plavih očiju, stasita, blistava i možda više nećeš podariti zlatnu i ubogu sjenu valu - napisao je Neruda.

Čileanski joj je tisak, nakon smrti, odao počast i dao iznimnu važnost i vrijednost kao potomkinji hrvatskih iseljenika. U sebi je sjedinila odlike svoga odvažnog naroda, iskaljenog u borbi za slobodom i neovisnošću, poštovatelja svoje tradicije i kulture – pisali su tada mediji.  

Talentosa pionera Lenka Franulić Zlatar umrla je svega nekoliko dana nakon hrvatske pionirke Zagorke, 1961. godine u Santiagu.