Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu Foto: Hrvatska zajednica u La Pazu

Za Cvjetnicu potomci Hrvata u La Pazu pletu križeve s palminim grančicama.

- Hrvatska zajednica u Boliviji sudjeluje u proslavi Velikog tjedna i Uskrsa, u granicama ograničenja koronavirusa, ne zaboravljajući hrvatske običaje. Veliki tjedan započinje s Cvjetnicom, sjećanjem na posljednje Isusove dane prije raspeća. U Boliviji mnogi ljudi nose palmine grane i mole svećenike da ih blagoslove. U našoj zajednici naučili smo plesti križeve od palminih grana - ističe Patricia Ávila Kuljis.

Tijekom svetog tjedna pripremaju se tradicionalne delicije hrvatske kuhinje.

- U Boliviji Veliki petak vjerski je praznik, dan duhovnog sjećanja. U sklopu aktivnosti naše zajednice i kako bismo obnovili hrvatsku tradiciju i kulturu, naučili smo kako pripremiti pincu, tradicionalni hrvatski slatki kruh i goranski nadjev, recept Slavice Štefić. Na Veliku subotu organizirali smo osnovnu radionicu pisanice, ukrašavanja uskrsnih jaja, kako bi članovi zajednice mogli uživati ​​u tradicionalnom hrvatskom uskrsnom doručku, a također sudjelovati u ratu jaja. Za kršćane uskrsna jaja simboliziraju novi ili obnovljeni život. Za pogane ovalni oblik jajeta predstavlja vječni ciklus godišnjih doba. Grci i Egipćani zakopavali su jaja u svoje grobnice. Rimska poslovica kaže "Sav život dolazi iz jajeta". Jaja su bila simbol kontinuiteta života i uskrsnuća još mnogo prije Kristova vremena – naglašava Patricia.

Za proslavu Uskrsa, Hrvatska zajednica u La Pazu podučava kako se ukrašavaju uskrsna jaja.

- Učimo ukrašavati uskršnja jaja otiscima cvijeća i biljaka, koristeći prirodne boje koje se nalaze u našoj kuhinji. Naučit ćemo ukrašavati uskrsnja jaja uzorcima cvijeća i biljaka, koristeći prirodne boje koje nalazimo u našoj kuhinji. Vrlo jednostavne stvari koje možda već imate pri ruci kod kuće. A ako ne, lako ćete ih pronaći u najbližem supermarketu. Na tržnicama se prodaju čokolade i čokoladne kuniće, što djeca s nestrpljenjem očekuju. Svi se raduju čekaju Uskrsnoj nedjelji, prisjećajući se Isusova uskrsnuća, nade u novi život - zaključuje Patricia Ávila Kuljis, predsjednica Hrvatske zajednice u La Pazu, u Boliviji.

Patricia Ávila Kuljis

Patricia Ávila Kuljis

4:13