Hrvatski kralj na Havajima (Foto: naslovnica knjige) Hrvatski kralj na Havajima (Foto: naslovnica knjige)

Među onima koji su prenijeli ime de Dominisa, slavne plemićke obitelji, koje je ugarsko-hrvatski kralj Žigmund titulirao grofovima in perpetuum (za stalno), pojavljuje se John Owen Dominis. Suprug havajske princeze te posljednji upravitelj havajskog kraljevstva. Iznimno sposoban i inteligentan, poput svojega oca, kapetana, Johna Gerolama Dominisa

Havajski princ hrvatskoga podrijetla (Foto: isječak iz knjige Vinko Ribarić, Last Prince Consort of Hawai)

Otpetljavanju vrlo zamršene genealogije obiteljskog stabla de Dominisovih, upustio se profesor Vinko Ribarić, autor knjige o kraljevskoj visosti Johnu Owenu de Dominisu. Posjetom British Museumu slučajno je saznao za priču o stvarnom vladaru havajskog kraljevstva.

Gerolamo, Owenov otac, kao grofovski sin, otišao je u mornaricu Autrijske monarhije, gdje je služio kao pomorski službenik. Svjestan da će kao dezerter biti tražen, tumarao je bespućima oceana. Na svojim putovanjima, često je plovio prema havajskim otocima. Na jednom od njih, otkrio je novo, nepoznato otočje na Pacifiku, koje je nazvao "Marshallskim otocima", nazvanim prema svom poslodavcu Joshiasu Marshallu.  

John Owen Gerolamo (Foto: isječak iz knjige Vinko Ribarić, Last Prince Consort of Hawai)

Inventivni Gerolamo patentirao je svoj izum za određivanje jedara u tonaži jedrenjaka, što je tad bilo veliko otkriće. Diploma tog patenta danas se nalazi u Povijesnom arhivu u Honoluluu.

Bio je i sjajan trgovac čime je zaradio novac i za svoj jedrenjak. Uz to, zastupao je nekoliko trgovačkih kompanija na Havajima, a radio je i za havajsku vladu. Obogatio se, pa nije čudno da je sina Johna školovao u najboljim školama. Izgradio je prelijepu kuću, palaču Dominis, u kojoj je kasnije živjela kraljevska obitelj sina Johna Dominisa. 

Zdanje de Dominisovih u Honoluluu (Foto: isječak iz knjige Vinko Ribarić, Last Prince Consort of Hawai)

John Owen imenovan je guvernerom otoka Oahu 1866., a nešto kasnije i otoka Kauai i Maui. Karijera mu je krenula uzlaznom putanjom, pa je 1880. imenovan generalom i glavnim zapovjednikom havajske vojske.

Oženio je havajsku princezu Lydiu, koja 1891. postaje kraljica Havaja. Sedam mjeseci nakon stupanja na prijestolje, Lydia ostaje udovica jer Dominis umire od gihta 27. kolovoza iste godine. Detronizirana je i bačena u kućni pritvor 1893. Pritvorena, komponirala je nekoliko divnih havajskih pjesama, od kojih je najpoznatija Aloha oe, jedna od najpjevanijih pjesama. Otpjevao ju je i kralj rock'n'rolla Elvis Presley.

 

Uspostavila je i komunikaciju sa rodbinom svojeg supruga na Rabu. Iz pisama koje je izmjenjivala sa sestrom Gerolama Dominisa, oca njezinog supruga, Katerinom Spalatin iz Rijeke, kraljica je znala za živuću rodbinu.

(Foto: isječak iz knjige Vinko Ribarić, Last Prince Consort of Hawai)

Predaja o Dominisovima živi i danas. Od 1922. godine, palača Dominis u Honoluluu, ili Washington Place, kako ju je nazvao američki povjerenik na Havajima Anthony Ten Eyck, službena je rezidencija američkog guvernera Havaja. Ona mu je, po veličini i ljepoti, sličila na Mount Vermont, kuću američkog predsjednika Georga Washingtona.

John Owen Dominis, Prince Consort Havaja, pokopan je sa svim kraljevskim počastima u Royal Mausolemu u Honoluluu.