(Foto: HINA) (Foto: HINA)

Književna nagrada ''Fra Lucijan Kordić'' Društva hrvatskih književnika i nakladne kuće ZIRAL za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine književniku Adolfu Polegubiću uručena je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Književna kritičarka dr. sc. Željka Lovrenčić iz prosudbenoga povjerenstva istaknula je kako tematski krugovi njegova pjesništva obuhvaćaju ljubav, domotužje, domoljublje i religioznost.

- Ove tematske okosnice trajno su prisutne u Polegubićevu opusu i svjedoče o kontinuitetu njegova stvaralaštva – rekla je Lovrenčić i dodala kako su elementarni i duboki osjećaji iskazani jednostavnim, gotovo škrtim stilskim sredstvima koja snagu pronalaze u pojedinačnim, ključnim riječima. Te su riječi, istaknula je kniževna kritičarka Lovrenčić, prisutne u mnogim pjesmama i prerastaju u moćno stilsko sredstvo koje doprinosi homogenosti Polegubićeva pjevanja.

Dodijela nagrade ''Fra Lucijan Kordić''. (Foto: HINA)

Pjesnik, pastoralni teologi i novinar, Adolf Polegubić, rođen je 1962. u Šibeniku, a trenutno živi u Frankfurtu na Majni. Više je godina radio kao novinar u Glasu Koncila. Od 2002. glavni je urednik dvojezičnoga mjesečnog lista hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj ''Živa zajednica''.

Objavio je šest zbirki pjesama na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku, više knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti, novinarstva i humora na hrvatskom i njemačkom jeziku te dvadesetak znanstvenih radova. Uvršten je u više antologija poezije, među kojima i u antologiju o ratnom Vukovaru ''Balada o vukovarskoj ruži'', ''Hrvatsku uskrsnu liriku od Kranjčevića do danas'' te u antologiju duhovne poezije ''Krist u hrvatskom pjesništvu – od Jurja Šižgorića do naših danas''.

Društvo hrvatskih književnika Zagreb književnu nagradu ''Fra Lucijan Kordić'' od 1993. dodijeljuje svake četiri godine za djelo koje tematizira život Hrvata izvan Hrvatske. Književnu nagradu ''Fra Lucijan Kordić'' dosad su dobili Julienne Eden Bušić, akademik Nikola Benčić, Drago Šaravanja, Tomislav Žigmanov i Malkica Dugeč. Fra Lucijan Kordić bio je hrvatski emigranstski pjesnik s višedesetljetnom švicarskom adresom.