Bolivijska ministrica vanjskih poslova Karen Longarić (Privatna arhiva/s dopuštenjem) Bolivijska ministrica vanjskih poslova Karen Longarić (Privatna arhiva/s dopuštenjem)

Dosadašnja potpredsjednica bolivijskoga Senata Jeanine Añez Chávez postala je privremenom predsjednicom države, nakon što su predsjednik Evo Morales i potpredsjednik Álvaro Garcia podnijeli ostavke suočeni s prosvjedom diljem zemlje zbog prijevare na predsjedničkim i parlamentarnim izborima održanima u nedjelju 20. listopada. Bivši predsjednik i potpredsjednik zatražili su politički azil u Meksiku i napustili Boliviju.

U skladu sa zakonom, privremena predsjednica treba raspisati nove predsjedničke izbore u roku od 90 dana nakon ostavke predsjednika države.

Privremena predsjednica Bolivije Jeanine Áñez imenovala je ministricom vanjskih poslova dr. Karen Longarić, sveučilišnu profesoricu hrvatskoga podrijetla, rođenu u Sucreu, glavnome gradu Bolivije. Zahvalivši predsjednici u ime svih novih ministara, dr. Longarić je kazala da nova vlada mora premostiti krizu u kojoj se zemlja nalazi.

(Foto: privatna arhiva/s dopuštenjem)

Dr. Karen Longarić po zanimanju je odvjetnica, stručnjakinja za vanjsku politiku i vanjskopolitičke odnose. Studirala je pravo na Sveučilištu Mayor de San Andrés u La Pazu. Na Sveučilištu u Havani doktorirala je međunarodno pravo. Bila je akademska direktorica Sveučilišta Andina Simón Bolívar u La Pazu, izvršna direktorica međunarodnoga instituta za integraciju sporazuma Andrés Bello i glavna direktorica međunarodnih organizacija, pravnih poslova i međunarodnih ugovora u Ministarstvu vanjskih poslova Bolivije. Redovita je profesorica međunarodnoga javnog prava i međunarodne arbitraže na Sveučilištu San Andrés u La Pazu o čemu je izdala više knjiga.

Karen Longarić u Hrvatskoj Karen Longarić u Hrvatskoj (Foto: privatna arhiva/s dopuštenjem)   

O ministrici vanjskih poslova Karen Longarić i predsjednici Bolivije Jeanine Añez govori ing. Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji.

Robert Jakubek o Karen Longarić i Jeanine Añez

Robert Jakubek o Karen Longarić i Jeanine Añez

1:41