foto: Moje Karaševo/ustupljena fotografija foto: Moje Karaševo/ustupljena fotografija

Svaki rad započinje dogovorom... Potvrđuju to i karaševski mladi koji su očito svjesni da i sami mogu napraviti puno toga - pa i veliku promjenu, samo ako za to postoji velika želja, volja i upornost.

Zahvaljujući njima, u srcu Karaševa niknuo je pravi pravcati park za djecu, kakvoga dosad u mjestu nije bilo.

foto: Moje Karaševo/ustupljena fotografija

- Svatko od nas voli naše mjesto i kako smo uvidjeli da postoje mnoge stvari koje treba popraviti, na inicijativu nas nekoliko mladih iz Karaševa, odlučili smo se da, koliko možemo, damo i mi neki doprinos kako bi se naše selo promijenilo na bolje. Živimo u zemlji u kojoj mnoge stvari nisu kakve bi trebale biti i ne možemo više samo čekati da se promijeni nešto... Moramo i sami vidjeti što možemo učiniti. Najbolje od svega je to što nas promjena često ne stoji puno, čak ništa drugo osim tek malo potrošena vremena - ističe organizator volonterske grupe Marijan Tinkul.

Tako su karaševski mladi shvatili da bi, kako bi im bilo bolje, najprije moraju sami učiniti promjenu.

foto: Moje Karaševo/ustupljena fotografija

- Institucije trebaju raditi ono za što su zadužene, no mi kako građani trebamo spoznati da i sami možemo nešto učiniti za svoje selo. U stvarnosti to uopće nije toliko teško - svatko od nas može učiniti nešto. Primjerice, svatko se može potruditi da ne odbacuje  stare stvari i smeće na nepredviđena mjesta. Vjerujemo da male stvari čine razliku i da se niz takvih malih postupaka pretvara u veliku stvar koja omogućava promjenu. Promjena je, dakle, u našim rukama - dodaje Marijan.

U svemu što su dosad činili, kako ističu, imaju potporu lokalnih vlasti. Zanimanje za njihov rad pokazao je te  konkretnu pomoć ponudio i karaševski knez Petar Bogdan.

Grupa volontera "Moje Karaševo" dosad se može podičiti uređenjem nogometnog igrališta te netom otvorenog dječjeg igrališta koje je zasjalo u punome sjaju. Uz to, započeli su projekt obnove karaševskih mlinova (vodenica) te više puta prikupljali krupni otpad razbacan na neodgovarajućim mjestima te uređivali obalu rijeke Karaš. Sve svoje sumještane pozivaju da im se priduže, a nama preostaje poželjeti im još više uspjeha u projektima prepunima pozitive i vedra duha. 

Razgovor s Marijanom Tinkulom

Razgovor s Marijanom Tinkulom

9:52