(Foto: Ljubica Bajka) (Foto: Ljubica Bajka)

Lipanj je. Zrakom se siri miris trešanja i ljetnoga cvijeća. Mladi i oni stariji izašli su na polja. Posvuda se čuje zvuk traktora: počela je košnja trave, branje trešanja, sakupljanje sijena…

Svaki dan ispunjen je radom u obitelji Marte i Petra Fere. Oni su ljubitelji prirode i vrijedni poljoprivrednici s bogatim imanjem. Mnogi iz Karaševa i okolnih sela odlaze, no Marti i Petru to ne pada ni na kraj pameti.  Petar je, kako rado ističe, od malih nogu od svojih roditelja stekao ljubav prema zemlji i poljoprivredi.

Petar i Marta Fera (Foto: Facebook)

Ferini u voćnjaku imaju višnje, trešnje, jabuke, marelice i kruške. Od njih prave rakiju, džem i kompot, a dio voća i prodaju. Prije su uzgajali i jagode te lubenice.  Ponosni su na svoje imanje i marljivo rade na njemu. Prije dvije godine posadili su stabla paulanije. - Morali smo pincetom saditi svaku sjemenku i stalno dolaziti polijevati mlada stabla – ističe Petar. No, sad se i sâm divi svojemu malom raju koji je ujedno i prostor djetinjstva u kojemu je odrastao. Osim poljoprivrede, bavi se i pčelarstvom.

Marta i Petar na imanju imaju i lijepu vikendicu koja upravo poziva na odmor. Šećući uskom stazicom, gledajući predivno zelenilo svuda naokolo te zajedno s nama slušajući cvrkut ptičica i udišući miris cvijeća, Petar nas je upoznao s njihovim neizmjernim bogatstvom koje je nemjerljivo veće od njegove materijalne vrijednosti.

Trešnjik

Imanje obitelji Fera u Karaševu (Foto: Ljubica Bajka)

5 fotografija

Ostavljamo imanje Ferinih, sigurni da ćemo se uskoro vratiti. Ako ne ranije, ujesen kad dozore jabuke, kruške i šljive - da ih kušamo kao što smo ovaj put probali rajske sočne trešnje iz njihova voćnjaka.