Foto: naslovnica knjige Foto: naslovnica knjige

Knjiga "Una Odisea de Amor y Guerra" priča je o njezinim pokojnim roditeljima Luki i Ani Brajnović, njihovoj prisilnoj razdvojenosti tijekom dvanaest godina te ponovnom susretu u tuđini.

- Otac je umro i ostavio svoje dnevnike, a majka ih je pažljivo čuvala. A kada je i ona umrla ja sam počela čitati njihove zapise. Uvidjela sam da je riječ o impresivnoj ljubavnoj priči mojih roditelja koji su bili prisilno odvojeni dvanaest godina zbog svega što se događalo u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega - rekla je Brajnović u razgovoru za Hinu. 

Uspijeva izbjeći smrt 

Luka Brajnović, kao mlad neovisni novinar uhićen je 1941. godine u rodnom Kotoru zbog kritiziranja fašističkog vođe Benita Mussolinija, nakon čega počinje njegov dug i bolan put prema slobodi. Tijekom rata zarobljavaju ga i partizani, kojima se odbija priključiti, te uspijeva izbjeći smrt strijeljanjem. Poslije rata zbog progona odlazi u Rim, a njegovu suprugu Anu ispituje jugoslavenska tajna služba UDBA. Nakon dvanaest godina razdvojenosti sastaju se ponovno u Njemačkoj te odlaze u Španjolsku gdje je Luka živio od 1945. godine. 

Zajedno u molitvi

- Tijekom dvanaest godina ne samo da se njihova ljubav nije izgubila, već je iz dana u dan bivala sve snažnija", napominje Olga. "Bili su veliki vjernici, katolici, pa su molili krunicu u isto vrijeme jedno za drugo i tako u molitvi bili zajedno - dodala je.

Luka Brajnović - novinar, književnik i pjesnik - osnovao je na sveučilištu u Pamploni katedru za novinarsku etiku. Mnogi poznati novinari u Španjolskoj bili su njegovi studenti.

Novinarska crta u obitelji

Olga je također novinarka te je 26 godina radila za novine Diario de Navarra kao specijalist za međunarodne odnose. Tijekom Domovinskog rata pisala je reportaže iz Hrvatske, a dvije je godine radila za španjolsku novinsku agenciji EFE u San Franciscu. Nakon toga je bila profesorica na Sveučilištu Navarra u Pamploni. 

- U Hrvatsku dolazim, ali ne često kako bih htjela. Ja sam Hrvatica i moja je želja otići ondje živjeti - rekla je.  

Njezina knjiga je objavljena na španjolskom no nada se da će biti prevedena i na hrvatski jezik.