Jedan od pionira zabavne glazbe u Hrvatskoj (Foto: wikimedia.com) Jedan od pionira zabavne glazbe u Hrvatskoj (Foto: wikimedia.com)

Prve međunarodne korake napravio je snimajući za tada jaku čehoslovačku diskografsku etiketu Supraphone, ali svjetska slava čekala ga je u Hamburgu u kojem je počeo surađivati s njemačkim glazbenim velikanom Bertom Kampfertom.

Prvi svjetski uspjeh postigao je s kompozicijom "Morgen" koja je stigla na top 13 američke top liste te osvojila brončanog lava, tada prestižnu nagradu najslušanijeg europskog radija, Radija Luxemburg.

13. na Billboard listi

Pjesma skladatelja Petera Moessera, u aranžmanu i uz pratnju orkestra Berta Kämpferta, Robića je lansirala u onodobne zvijezde lakih nota, a prodao je čak milijun ploča. Malo tko tad nije znao za Mr. Morgena, dečka iz male Garešnice.  

Na američkim ljestvicama imao je još jedan uspješan singl s pjesmom "Muli Song", dok je u Europi 1960. postigao golem uspjeh s pjesmom "Mit 17 fängt das Leben erst an, Rot is der Wein" koja mu donosi srebrnog lava Luksemburškog radija.

Ivo Robić

Ivo Robić

5 fotografija

Robićeva Strangers in the Night?

Pitanje na koje ni danas nije u potpunosti odgovoreno. Robićeva pjesma "Fremde in der Nacht" navodno nije prošla selekciju na Splitskom festivalu, i prema priči Robićeve supruge Marte, autorstvo je prepustio Bertu Kämpfertu, koji ju je zatim dao Franku Sinatri.

Domaći pjevač šlagera i lakonotnih uspješnica polako je gradio domaću karijeru. Osvojio je prvi Zagrebfest s pjesmom "Ta tvoja ruka mala" koja je postala veliki radijski hit. Opatijska publika nagradila ga je prvom nagradom za pjesmu "Mala djevojčica" koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković. Nezaboravne su  i "Mala kala" s kojom je osvojio Splitski festival, kao i njegova autorska "Samo jednom se ljubi" , toliko puta opjevana i prerađena. 

Tijekom šezdesetih godina redovito je odnosio nagrade na Zagrebačkom i Splitskom festivalu, dok se u sedamdesetim, pomalo i dobrovoljno, maknuo iz diskografskog života, nastavljajući s živim, televizijskim i festivalskim nastupima.

Glazbeni velikan nije bio samo uspješan interpretator, kompozitor, nego i svestran multiinstrumentalist. Svirao je klavir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas. Nenadmašan i jedinstven, Mr. Morgen ostavio je trajno glazbeno naslijeđe i standarde koje novim obradama ne gube na kvaliteti.