Jakeline i Ana Glasnović (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Jakeline i Ana Glasnović (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

- Moj pradjed Petar Glasinović Karmelić emigrirao je u Čile oko 1880. godine, stigao u grad Iquique i posvetio se trgovačkoj djelatnosti. U listopadu 1890. oženio se Ilianirom Soto Copaira. Imao je važnu ulogu u hrvatskoj imigrantskoj zajednici. Bio je konzul Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 1894. sudjelovao je u osnivanju Austro-Ugarskog društva za uzajamnu pomoć Iquique. 1908. osnovao je Tiskaru i knjižaru Slava. 1933. bio je blagajnik vatrogasnog društva Dalmacija br. 5 iz Iquiquea. Umro je 1942. godine i pokopan je u mauzoleju obitelji Glasinović Soto u Iquiqueu. 

Moj djed Rufino Glasinović Soto emigrirao je u Boliviju 1920. godine, stigao je u grad Oruro gdje je osnovao obitelj Glasinović u Boliviji. Moj otac Pedro Glasinović Santivañez rođen je 1926. godine u Oruru. Oženio se Marijom Rivamontan Fernandez i u tom su braku imali nas - četvero djece - kaže Jakeline Glasinović.

Jakeline je prošle godine posjetila Hrvatsku i rodno mjesto svoje obitelji: - Bilo je to prekrasno iskustvo koje sam podijelila s mojom sestrom Anom. Stigle smo u Split i ugledale plavetnilo Jadranskog mora... bio je to neopisiv osjećaj, osjetile smo svjež zrak, drugačiji okus mora. Split plijeni svojom ljepotom, poviješću, Dioklecijanovom palačom, katedralom i šarmom najvećea grada na dalmatinskoj obali. Dioklecijanova palača je veličanstveno djelo, njezina me arhitektura fascinirala. Impozantni kip biskupa Grgura Ninskog poziva u obilazak cijele palače. Na dalmatinskoj obali najveća nam je želja bila posjetiti Nerežišća na otoku Braču, rodno mjesto mog pradjeda. Kad smo stigle tamo, prvo što smo vidjele bila je kapelica s malim stablom u kojoj smo se slikale za uspomenu. Šetajući mjesnim kalama sreli smo lokalnog stanovnika i razgovarali s njim. Spominjući moje prezime, rekao nam je gdje živi obitelj Glasinović.  

Susret Jakeline i njezine sestre s obitelji u Hrvatskoj bio je vrlo uzbudljiv: - Odmah smo se približile kući i upoznali braću Ivu i Marka Glasinovića. Bilo je ugodno iznenađenje za njih što su nas upoznali i saznali da smo stigle iz Južne Amerike. Posjetile smo i sestričnu Kettie, bio je to sastanak pun ljubavi, iako smo se prvi put srele. Trenutak je bio osjećaj duboke intimnosti i uspjele smo potvrditi da krv nije voda, pojavljuje se na tim susretima i ujedinjuje nas s našim hrvatskim korijenima. Provele smo vrlo ugodne trenutke, a onda je došlo vrijeme za oproštaj. Svaki oproštaj je tužan, ali dolazi i s željom da se vratimo u našu zemlju s više članova naše obitelji.

Na otoku Braču posjetile smo Bol s njegovom poznatom plažom Zlatni rat, koji je prepun turista usred ljeta. Uživale smo u gastronomiji i vožnjama biciklima, gledajući svakodnevni život njegovih stanovnika. Osjećale smo se sigurno. Hrvatska je zemlja u kojoj se može šetati u potpunom miru. 

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Jakeline je aktivna članica hrvatske zajednice u Boliviji: - U Hrvatskoj zajednici u La Pazu glavna aktivnost je učenje hrvatskog jezika, očuvanje hrvatskih običaja poput bojanja uskrsnih jaja, prisjećanja na ratne heroje, organizacije predavanja o povijesti Hrvatske i satova hrvatske kuhinje. Među anegdotama koje sam doživjela u Hrvatskoj zajednici u La Pazu bila je i ona o sudjelovanju u natječaju “Tko smo mi”. Predstavili smo dokument o podrijetlu naše obitelji i bilo je ugodno iznenađenje i radost znati da je ocjenjivački sud istaknuo naš predstavljeni rad zbog velikoga broja priloženih fotografija - ističe Maria Jakeline Glasinović Rivamontan, Bolivijka hrvatskih korijena.