Charles Bilich (Foto: screenshot video) Charles Bilich (Foto: screenshot video)

Dokumentarac o poznatom australskom slikaru hrvatskog porijekla Charlesu Billichu prikazan je 19. svibnja na prestižnom filmskom festivalu u francuskom gradu Cannesu. Dokumentarni film "Beyond the Canvas /Iza slikarskog platna" u kojemu glavne uloge tumače Charles i njegova supruga režirao je i producirao Steve Ravic.  

Projekcija u Cannesu najveći je dar u njegovoj dugogodišnjoj umjetničkoj karijeri, rekao je australskim medijima. A ona je doista bila bogata i plodonosna. Svoj put prema umjetničkom i profesionalnom priznanju gradio je godinama.  

Prva izložba u Italiji

Bilich, rođen kao Karlo Bilić 1934.  u Lovranu, početkom 50-ih emigrirao u Australiju.  

- U Australiju sam došao 1956., u Melbourneu sam krenuo u umjetničku školu, a da bih zaradio za školarinu, radio sam na psihijatrijskom odjelu, u mrtvačnici, kao taksist, a po narudžbi slikao sam portrete, aktove, akvarele i ulja - priča australsko-hrvatski slikar koji pamti da je prvu izložbu imao 1983. u Italiji, u Spoletu, a zatim u Milanu, Rimu, Tokiju, Osaki, Los Angelesu, New Yorku, Monte Carlu.

Ne osvrće se na kritike

Neki kritičari ga nazivaju ekstravagantnim majstorom samopromocije, neki osporavaju njegov talent umanjujući vrijednost naslikanih slika, no Bilich se na te kritike ne osvrće. Još od 1988. u Sydneyju ima veliku galeriju na tri kata, a zatim je otvorio dvije umjetničke galerije u Pekingu.  

Foto: plakat

- Kupci mojih slika su svi ljudi više platežne moći. Ima ih i u Hrvatskoj. Moja malenkost zapravo zahtijeva jako malo para u odnosu na neke koji po slici zarade 100 milijuna. Ja još nisam u toj kategoriji, ali nikad se ne zna. Neki slikaju i za pet tisuća eura. Ja sam negdje između ta dva ekstrema. Cijena ovisi o mnogo faktora, o tipu motiva, o prirodi promocije… Prosječna je cijena moga ulja na platnu, dimenzija metar puta metar, oko 50 tisuća eura, a grafike su jeftinije. U galerijama imam i digitalne reprodukcije na platnu na kojima naknadno ručno radim pa je svaka unikat, a vrijede oko 10 tisuća eura. Glavno je imati za dobru čašu vina i za neki tartuf - rekao je Billich hrvatskim medijima.  

Charles Bilich (Foto: screenshot/ wikimedia.com)

Bilich je izlagao na svim stranama svijeta, njegove slike stajale su u mnogobrojnim reprezentativnim prostorima i umjetničkim galerijama od Kine, Australije do Sjedinjenih Američkih Država. Svojedobno, njegova slika Monumentalno savezništvo uručena je i američkom predsjedniku Georgeu Bushu