Mary Vučajnk s djecom u Novom Zelandu (Foto: screenshot/HRT) Mary Vučajnk s djecom u Novom Zelandu (Foto: screenshot/HRT)

Za sve je kriv folklor. On je bio i ostao najsnažnija poveznica tamošnje hrvatske zajednice s matičnom zemljom. Dok je s Folkornim ansamblom "Kralj Tomislav" iz Aucklanda boravila u Zagrebu prije dvadesetak godina, tadašnji ju je ministar kulture Božo Biškupić pitao: zašto bi se uselila u Hrvatsku? Njezin je odgovor bio: zbog ljubavi. To se i ostvarilo. Upoznala je sadašnjega supruga.

- Nakon toga susreta vratila sam se u Novi Zeland. Tada sam Brunu znala tri mjeseca. Radila sam godinu dana, skupljala novce, štedila i nakon godinu dana odlučila doći u Hrvatsku - govori ekonomistica Mary Vučajnk. 

Mary Vučajnk (Foto: screenshot/HRT)

Skrasili su se u Brezovici nedaleko od Zagreba. Poslije više od dva desetljeća Mary sve manje uspoređuje život na dvama kontinentima.

- Krenula sam u školu predavati engleski jezik jer su tražili izvornoga govornika i kroz školu sam slučajno naletjela na posao zastupnika vezano uz intelektualno vlasništvo. I dan danas radim taj posao i služim se engleskim jezikom - objašnjava. 

Životni put njezine obitelji bio je obrnut: - Moja je baka doselila na Novi Zeland jer je njezin brat tamo živio. Kako je moj pokojni djed nestao u Bleiburgu, ona je bila udovica pa je odlučila otići u Novi Zeland. Kad se smjestila, tata, mama i sestra koja je imala godinu dana otišli su u posjet baki na šest mjeseci... i kako su otišli tako su i ostali. 

Bili su među prvim Slavoncima koji su se doselili u Auckland. Njezina, pak, odluka da se iz Aucklanda preseli u Hrvatsku, mnogima je bila šokantna: - Pitali su se zašto odlazim kad tamo imam posao, auto, stabilnost i sve servirano na tanjuru.

Mary s prijateljicama u vrijeme dolaska u Hrvatsku (Foto: screenshot/HRT)

Ali da nije donijela tu odluku, kaže, nikada ne bi istinski znala kako je u zemlji iz koje si potekao, kako je tu odgajati djecu, i živjeti: - Tu sam već 23 godine. Sad živim 23 godine u Hrvatskoj, a sa svoje 23 godine ja sam otišla. Sad sam baš na pola pola.

Njezina majka pola godine provodi na Novome Zelandu, a pola u Hrvatskoj. Otac je umro; sudbina kao da je htjela da se to dogodi baš tu, u Hrvatskoj koju je neizmjerno volio, govori Mary:  - Taj dan kad se to dogodilo, otac me pitao jesam li sretna. Odgovorila sam da jesam i toga dana on je umro. 

Tako se zauvijek vratio kući... "Uvijek slušajte svoje srce, jer tako ćete najbolje upoznati sebe", poručuje Mary. Ona je svojim srcem - dom našla u Hrvatskoj.