Foto: privatna arhiva Foto: privatna arhiva

- Došla sam u Hrvatsku na tečaj hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku semestra preselila sam se u Split raditi tijekom turističke sezone, također da budem bliža svojoj hrvatskoj rodbini s kojom imam odlične odnose. Isto tako jer imam izvanredan odnos s ovim mediteranskim gradom - kaže Mariana Avril Šesnić Diomeda i nastavlja:

"Moj je djed Stjepan Šesnić 1920. godine emigrirao s otoka Brača u Santa Cruz u Argentini, gdje je radio u djelatnostima vezanim uz ribarstvo. Tamo je osnovao obitelj s Rosom Doublez, mađarske nacionalnosti. Nažalost, u mojoj se obitelji hrvatski jezik nije prenosio s koljena na koljeno. Prva sam koja se vratila živjeti u domovinu svojih predaka. U Hrvatskoj se osjećam vrlo ugodno i iako je jezik težak, već ga svakodnevno koristim i planiram ga i dalje učiti. Sudjelovala sam u različitim akademskim aktivnostima u Hrvatskoj i u regiji. Sudjelovala sam i u različitim volonterskim poslovima. Igram odbojku i volim druge sportove kao što su planinarenje, kajak, nogomet između ostalih", pojašnjava.

Foto: privatna arhiva

Rođena je u Puerto Santa Cruzu, u provinciji Santa Cruz u regiji Patagonija Republike Argentine.

- Tamo sam živjela do svoje 18. godine, a zatim sam studirala politologiju na Sveučilištu u Buenos Airesu. Radila sam u Kongresu Republike Argentine, u različitim nevladinim organizacijama i političkim savjetnicima. Počela sam učiti hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Buenos Airesu. Posjećivala sam Hrvatski kulturni centar u San Telmu, gdje se organiziraju hrvatski ručkovi. Između ostalih aktivnosti pratili smo utakmice hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Prije nekoliko godina počela sam kontaktirati svoju hrvatsku rodbinu putem društvenih mreža i telefonskih poziva, svakodnevno razmjenjujući podataka o našim obiteljima i dijeleći fotografije. Sada kad živim u Hrvatskoj, a posebno kad sam u Splitu, često ih posjećujem i zajedno dijelimo sjajne trenutke. Jedan od njih čak pije argentinski mate, probali su argentinske specijaliteti zanima ih više o Argentini, u čemu zaista uživam - prepričava.

Foto: privatna arhiva

Mariana ima dobra iskustva u Hrvatskoj.

- Živjela sam u Zagrebu, a također i u Splitu, i oba su mi iskustva bila korisna, iako različita. Zagreb je glavni grad i možda ima više stvari za ponuditi. Ovdje sam pohađala tečaj hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, također sam slušala različite predmete poput hrvatske povijesti i politike. Split je jedan od mojih najdražih gradova jer mu more i Dioklecijanova palača daju poseban čar koju jako volim. Uz to, bavim se sportom i to je grad je u kojem možete uživati, posjetiti obližnje otoke, između ostalog otići na brdo Marjan. Također u ovom gradu radim tijekom turističke sezone, što je izuzetno obogaćujuće iskustvo jer i dalje upoznajem i učim o svakodnevnom životu i hrvatskoj biti - ističe Mariana Avril Sesnich Diomeda, Argentinka s hrvatskim korijenima.