Foto: privatna arhiva Foto: privatna arhiva

Kako se ove godine obilježava dva desetljeća od odlaska Mister Morgena, s velikim zadovoljstvom odlučih vas podsjetiti na ovu veliku karijeru.

Rođen 28. siječnja 1923. u Garešnici, odrastajući u Bjelovaru, Ivo Robić je svoje prve uspješne estradne trenutke doživio na valovima krugovalne postaje Zagreb tijekom Drugog svjetskog rata. Padom ustaške vlasti svi aktivni izvođači za vrijeme NDH proglašavani su simpatizerima nacizma, a neki od njih poput Andrije Konca bijahu i smaknuti. Iako je Ivo Robić preživio promjenu vlasti, zabavna glazba tretirana kao kapitalistička tvorevina, uništena je i zabranjivana u nekoliko nadolazećih godina.

Suradnja s afirmiranim njemačkim producentom

Početkom pedesetih godina postaje pionirom hrvatske zabavne glazbe u nastajanju, dok je 1955. nastupio na prvom Zagrebačkom festivalu, koji je ujedno bio i prvi glazbeni festival u Jugoslaviji. Na tom događanju nastupili su jedino Rajka Valli i gdin. Robić, izvodeći dvanaest pjesama različitih autora. Sredinom pedesetih napravio je prvi iskorak u svojoj inozemnoj karijeri, što je bio nemjerljiv uspjeh s obzirom na to da je Jugoslavija u to vrijeme imala prilično krute i zatvorene granice. Snimao je za češku etiketu Supraphon izvodeći uglavnom pjesme na engleskom jeziku, dok je krajem 1958. dobio šansu surađivati s njemačkim afirmiranim producentom, autorom i izvođačem, Bertom Kaempfertom. Njihova suradnja urodila je uspjehom kada je snimljena pjesma "Morgen" godinu dana kasnije.

IVO ROBIĆ - SUTRA (MORGEN)

IVO ROBIĆ - SUTRA (MORGEN)

2:30

Iako je pjesma bila snimljena na njemačkom jeziku, iznenađujuće je postala uspjehom u Americi. Ovaj uspjeh odveo ga je preko Atlantika gdje je nastupio u nekoliko gledanih američkih televizijskih emisija, između ostalog i u onoj velikog Perryja Coma. Nakon što je imao još jedan manji uspjeh s pjesmom o magarčiću, nije uspio nastaviti uspješan niz u Americi, ali istodobno postaje europskom zvijezdom.

Niz nagrada i priznanja

Jedan od njegovih najvećih uspjeha na starom kontinentu bila je obrada hita grupe The Drifters, "Save the Last Dance for Me", na njemačkom se zvala "Mit 17 fängt das Leben erst an", dok je kod nas poznata po stihovima "Sedamnaest ti je godina tek…". U vremenima kad je Radio Luxemburg bio najslušanija europska radio stanica, Ivo Robić je dvije godine zaredom, 1960. i 1961. osvajao prestižne godišnje nagrade spomenutog radija, srebrnog i brončanog lava.

U prvoj polovini šezdesetih godina imao je zapažene nastupe na domaćim festivalima s kojih ponajviše pamtimo dvije ode Zagrebu, bile su to pjesme "Golubovi" i "Zbog čega te volim". Iako često ignoriran od domaćih medija koji nisu nikada dovoljno popratili njegov međunarodni uspjeh, opet je skrenuo pažnju na sebe 1966. godine.

Robić potvrđuje autorstvo pjesme "Strangers in the night"

Robić potvrđuje autorstvo pjesme "Strangers in the night"

5:30

Na splitskom festivalu odbačenu pjesmu "Ta divna splitska noć" proslijedio je Bertu Kaempfertu, koji je ovu pjesmu odaslao velikom Sinatri, a Frank je s ovom pjesmom te iste godine došao na vrh američke top ljestvice. Iako se kao autor nikada nije okoristio ovim velikim uspjehom, ušao je u legendu. Od kraja šezdesetih godina naovamo njegova važnost na top ljestvicama rapidno je padala, ali njegov legendarni status i neuništivi entuzijazam nisu blijedjeli. Napustio nas je 9. ožujka 2000. godine.

Gdin. par excellence

Gdina. Robića sam zavolio još kao teenager zbog pjesme "Jabuke i trešnje". Kroz godine sam sve više upoznavao repertoar Mister Morgena i što sam više saznavao, to sam bio veći štovatelj. To što je gdin. Ivo napravio u svjetskim razmjerima, u vremenima kada je korištenje interneta bilo ravno znanstvenoj fantastici, kod nas je mjerljivo jedino s uspjesima dueta 2 Cellos. Početkom šestog desetljeća prošlog stoljeća kada zabavna glazba u nas nije postojala, on je stvarao standarde svojim moćnim i prepoznatljivim vokalom, dok je dikcijskom perfekcijom dao težinu i dotad marginaliziranim tekstovima pjesama. Osim što je bio uspješan, pokazao se i kao čovjek na mjestu. Nikada od glazbenih kolega nisam čuo nijednu ružnu riječ o njihovoj suradnji, a da je gospodin par excellence, imao sam se i sam prilike uvjeriti tijekom suradnje na pjesmi "Jabuke i trešnje" 1998. godine. Nikada neću zaboraviti grandiozni dolazak bijelim Mercedesom, u bijeloj vesti na koju je padao isto toliko bijeli šal. Kada je ušao u studio, karizma je ispunila prostoriju, a svi prisutni bili su ukočeni od poštovanja.

Malo je ljudi ostavilo traga u svojim poljima djelovanja kao što je to napravio Ivo Robić. Iako je prve uspjehe postigao prije punih osam desetljeća, još uvijek se snimaju te izvode njegovi hitovi poput "Tiho plove moje čežnje", "Ta tvoja ruka mala" ili "Samo jednom se ljubi", što pokazuje kako bez obzira na vrijeme, ne blijedi njegov utjecaj na domaće glazbenike. I danas, dvadeset godina otkako nas je napustio, Mister Morgen nadalje ostaje vodiljom te prijeko potrebnim uzorom u ovim tužnim vremenima kada nam treba puno hrabrosti i strpljenja.