Potpredsjednik organizacije "Gradonačelnici za mir", Ivan Knez (Foto: Facebook) Potpredsjednik organizacije "Gradonačelnici za mir", Ivan Knez (Foto: Facebook)

Japanska vlada premijera Shinzoa Abea odlučila je gradonačelniku Biograda na Moru, Ivanu Knezu dodijeliti Orden izlazećega sunca za velik doprinos u prijateljskim i kulturnim japansko-hrvatskim odnosima te za širenje razumijevanja o Japanu među hrvatskim stanovništvom. 

- Orden izlazećega sunca nije samo osobno priznanje nego i za Grad Biograd na Moru te Republiku Hrvatsku. Japan Hrvatskoj može biti uzor, a Hrvatska Japanu inspiracija. Moja uloga je da tu vezu svojim radom u asocijaciji "Gradonačelnici za mir", u kojoj naš grad već 10 godina ima značajnu ulogu još više ojačam - istaknuo je Knez.

Na sjednici Izvršnoga odbora "Gradonačelnici za Mir" (Mayors for Peace), održanoj u Ženevi, odlučeno je da Biograd na Moru bude grad-predsjedatelj Ogranka za srednju i istočnu Europu.

- Japanska vlada prepoznala je doprinos gospodina Kneza u promicanju razumijevanja između Japana i Hrvatske te na regionalnoj razmjeni pomoću aktivnosti poput održavanja komemoracije za žrtve Hiroshime i Nagasakija - piše u obrazloženju Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.

- Iako odluka o dodjeli odličja nije naznačena, najvjerojatnije će biti početkom kolovoza kada obilježavamo obljetnicu američkoga bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki - rekao je Knez.

Biograd na Moru je među rijetkim gradovima koji obilježavaju godišnjicu bacanja bombi na Hirošimu i Nagasaki (Foto: Facebook)

Biograd na moru je prvi grad u svijetu izvan Japana koji je podigao spomenik ptici ždralu koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dug život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji već devet godina, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu i Nagasaki.