Znanstvenik, misionar i jezikoslovac Ivan Filip Vesdin. (Foto: Wikipedija) Znanstvenik, misionar i jezikoslovac Ivan Filip Vesdin. (Foto: Wikipedija)

Profesorica Zdravka Matišić je na znanstvenom predavanju predstavila kronološki pregled života i djela Ivana Filipa Vesdina, poznatijeg pod redovničkim imenom Paulinus a Sancto Bartholomeaeo. Rođen u Donjoj Austriji u mjestu Hof am Leithaberge, u domu nepismenih roditelja, Vesdin je postao jednim od najvećih jezikoslovaca, erudita i začetnika moderne europske indologije. 

Uz materinski hrvatski jezik Vesdin je govorio još desetak drugih europskih jezika, a kao dugogodišnji misionar u Indiji ovladao je sanskrtom i brojnim drugim indijskim dijalektima. Znanstvenik je svjetskog glasa i smatra se pionirom europske indologije. Njegovo istraživačko i znanstveno stvaralaštvo na područjima jezikoslovlja, povijesti, zemljopisa, arheologije, mumiografije, numizmatike, povijesti umjetnosti i liturgije broji 59 poznatih naslova, od kojih je 20 objavljeno u obliku knjiga još prije njegove smrti.

(Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču/ Facebook)

Na predavanju naziva ''Ivan Filip Vesdin – Paulinus a Sancto Bartholomaeo'' i podnaslova ''Most između Europe i južne Azije'', znanstvenica Matišić naglasila je kako su Vesdinova djela nastala nakon njegovog povratka iz Indije u Europu u vrijeme prosvjetiteljstva, 1789. godine.

- Koliko je bio cijenjen u Indiji govori i spomen ploča podignuta u indijskoj državi Kerali na kojoj je upisan slijedeći tekst: ''Ivan Filip Vesdin- gradišćanski Hrvat i bosonogi karmelićanin, s redovničkim imenom Paulin od Svetog Bartolomeja, misionar u Malabaru od 1776. do 1789. godine. Autor prve tiskane sanskrtske gramatike i preteča indijskih i indo-europskih studija, u veliku čast svoje domovine i hrvatskoga i indijskog naroda'' - istaknula je Matišić.

Naslovnica knjige ''Radost, strah, predanost'' autorice Zdrave Matušić. (Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču/ Facebook)

Osvrnula se i na jedno od najpoznatijih Vesdinovih djela, prvu tiskanu sanskrtsku gramatiku i preteču indijskih i indo-europskih studija, Sidharubam.

- Iz njegovog bogatog objavljenog stvaralačkog opusa izabrala sam tri njegova najznačajnija djela koje ilustriraju ne samo njegovo zavidno znanje i svestranost nego pokazuju i njegov dojmljiv karakter. Jedna od njih je i prva tiskana gramatika sanskrta Sidharubam, njegovo najcjenjenije indološko djelo koje prikazuje Brahmanski liturgijski, mitološki i građanski sustav u kojem je dao do tada najsustavniji prikaz indijske kulture i civilizacije te knjiga osobnih svjedočanstava o prilikama u Kerali ''Kršćanska Istočna Indija'' - dodala je Matišić, koja je zbog zasluga znanstvenika Vesdina predložila osnivanje Radne skupine na čelu s doktorom Herbertom Gasserom, osnivačem i ravnateljem hrvatske knjižnice i čitaonice ''Filip Kaušić'' u Celindofu u Austriji.