Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, Iva Tolić (Foto: Robert Anić/ Pixsell) Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, Iva Tolić (Foto: Robert Anić/ Pixsell)

Europska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) okuplja najbolje istraživače u području molekularne biologije u Europi i ostatku svijeta. U svoje punopravno članstvo primila je i prof. dr. sc. Ivu Tolić s Instituta Ruđer Bošković za znanstvena dostignuća u području molekularne stanične biologije. 

- Članstvo u ovoj organizaciji predstavlja priznanje mom cjelokupnome znanstvenom radu i mom timu, što me čini izuzetno ponosnom i sretnom. Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u budućem znanstvenom radu. Kroz svoje aktivnosti širom svijeta, EMBO je usmjeren jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene kako bi se na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih naših članova što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini - izjavila je Tolić.

(Foto: Facebook/ Iva Tolić)

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković.

2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Osim prof. Tolić, EMBO je u punopravno ili pridruženo članstvo primio još šezdeset jednog znanstvenika iz područja znanosti o životu koji se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima. Većina novoizabranih članova, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz sedamnaest zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinoga tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji trenutačno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a. (izvor: irb.hr)