Foto: pexels.com Foto: pexels.com

John Štefanac je u Hong Kongu i Singapuru radio za neke od tehnološki najnaprednijih tvrtki, radio je na dizajnu mikroprocesora za pametne telefone, a zatim na razvoju baznih stanica za mobilnu telefoniju. Sada on i supruga žive u Opatiji, a u Hrvatsku, u domovinu svojih roditelja došao je kako kaže uživati u životu. No vrlo brzo je primjetio da u Hrvatskoj ima kvalitetnih startupova i tvrtki koje mogu uspjeti na svjetskom tržištu, a njegovo iskustvo može im samo pomoći.

- To je zapravo bilo ključno za moj dolazak u Hrvatsku. Talent je ovdje nevjerojatan, vidimo to od sportskih uspjeha Hrvata primjerice u nogometu i vaterpolu. Nema razloga da takvi talenti ne uspiju i u biznisu. Teško mi je i zbog odlazaka mladih u inozemstvo zato što su moji roditelji rodom iz Gorskoga kotara. Kada sam kao mali tamo dolazio bilo je po selima mnogo djece, a sada su sela utihnula, djece više nema. Zato želim učiniti nešto da hrvatska djeca ostanu i pokrenu vlastite poslove ovdje i na taj način unaprijede ekonomiju - govori John.

Ima i onih tvrtki i startupova koji imaju dobar proizvod, ali se ne snalaze na tržištu, a šteta bi bilo da ne uspiju. Inovatorima bi i hrvatska država trebala više pomagati jer nekome tko se prvi puta susreće s poslovnim problemima nije lako povezati sve konce, kaže John.

Nekoliko stvari tim tvrtkama nedostaje, iskustvo je jedan od kritičnih čimbenika. Treba im objasniti kako voditi tvrtku. Lako se uzdignuti s idejom, ali treba biti sposoban voditi tvrtku i financije povezane s poslovanjem.

"Morate biti uporni na neka vrata kucati i dvadeset puta ako treba. Ako vjerujete da imate dobar proizvod, a to vam isto kažu i prijatelji i suradnici, onda se vrijedi potruditi da taj proizvod dođe do krajnjih kupaca ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu", ističe, a za sve one kojima se početni koraci u poslovnom svijetu čine preteški, Štefanac poručuje:

- Hrvatska je mala zemlja, ali nema razloga da ne vjerujete u sebe, na što često nailazim. Razmišljajte globalno, ja znam da ima mnogo Hrvata vani koji bi rado pomogli malim hrvatskim tvrtkama da uspiju. Najbolji je način pomagati startupovima da pronađu investitore, pomagati im da nađu tržište u Kanadi, Australiji, SAD-u i da prošire svoj posao - zaključuje.

John nam pokazuje web stranice od dvije hrvatske tvrtke s kojima surađuje i čiji su proizvodi već traženi na svjetskom tržištu. Jedna proizvodi ekološke tenisice, a druga se uspinje na tržištu visoke tehnologije kamerama za dronove. Njihov primjer bi trebali slijediti i drugi, te su tvrtke dokaz da ni komplicirana administracija ne može zakočiti dobru ideju i još bolji proizvod.

Reportažu Darka Santinija pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska. 

Globalna Hrvatska (TV) (26.9.2020.)

Globalna Hrvatska (TV) (26.9.2020.)

40:25