Hrvatski veleposlanik Mihelin s novinarkom Yu Xi (foto: Jia Ji/ustupljena fotografija) Hrvatski veleposlanik Mihelin s novinarkom Yu Xi (foto: Jia Ji/ustupljena fotografija)

- Iznimno mi je zadovoljstvo pozdraviti slušatelje Kineskog međunarodnog radija i publiku Glasa Hrvatske te s vama razgovarati ususret predstojećem Danu državnosti koji je odlukom od prošle godine vraćen na 30. svibnja, na obilježavanje prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i na konstruiranje prvoga višestranačkog sabora, evo točno prije 30 godina, 1990.. Riječ je o jednoj značajnoj obljetnici u Republici Hrvatskoj, ali kao što ste i sami spomenuli, zbog pandemije COVID-19, naravno ona ima i utjecaja i na mogućnost okupljanja i obilježavanja Nacionalnoga dana na način kako bismo to inače učinili. Tako je i u Narodnoj Republici Kini, da nema svih mjera ograničenja okupljanja koje su uvedene u borbi protiv širenja koronavirusa, sad bismo sigurno bili u završnim pripremama za prijam. A ove se godine poklapa ne samo obilježavanje Dan državnosti - Nacionalnoga dana Republike Hrvatske, nego isto tako polako se primiče kraju i naše predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici ove godine - rekao je veleposlanik Mihelin, podsjećajući da je u siječnju neposredno prije Blagdana kineske Nove godine, koji se poklopio s izbijanjem pandemije COVID-19, jedan od posljednjih prijama koji je održan u Pekingu bio upravo onaj na kojem se predstavilo Hrvatsko predsjedanje vijećem Europske unije.

Osim predsjedanja Hrvatske vijećem Europske unije, u planu veleposlanstva je obilježavanje uspostave bilateralnih odnosa između Hrvatske i Kine: - Kad je riječ o bilateralnim odnosima između dviju država koje će uskoro obilježiti trideset godina uspostave diplomatskih odnosa, ideja je svakako bila obilježiti 15 godina partnerstva u Općoj suradnji koje je uspostavljeno između dviju vlada 2005. godine. Prošlo je više od godinu dana od prvog službenog posjeta predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Republici Hrvatskoj Nj.E. gospodina Li Keqianga Zagrebu i Dubrovniku početkom travnja prošle godine kad su dvije Vlade usvojile Izjavu o prvovedbi Partnerstva opće suradnje koja je zaključena 2005. godine. U obljetničarskom duhu s tim dvama velikim obljetnicama, a isto tako obilježavajući još uvijek hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije imali smo podosta ideja za prijam za ovaj Dan državnosti zajedno s kulturnim aktivnostima - predstavljenjem svog kulturnog bogatstva Republike Hrvatske ne samo u Pekingu nego i u nekim drugim većim kineskim gradovima. Ali, eto, nažalost, ti planovi će morati pričekati neko drugo vrijeme.

Kako kaže hrvatski veleposlanik, imajući u vidu sadašnju posebnu situaciju, svi u veleposlanstvu se nadaju da će uskoro biti moguća i neka druga veća okupljanja uz poštivanja odgovarajućih mjera.

No, bez obzira kako se slavi Dan državnosti, druženje sa svojim sunarodnjacima koji trenutačno borave u Kini velika je obveza veleposlanstva: - Ono što bismo svakako napravili bilo bi jedno druženje sa malom ali dinamičnom hrvatskom zajednicom u Narodnoj Republici Kini koju i ovom putem posebno pozdravljam. Od moga dolaska ovdje uveli smo jedan okvir tih okupljanja koji smo nazvali Hrvatskim kutkom, tako da se oni svi stvarno mogu osjećati, iako toliko daleko od domovine, dobrodošlo. To je ovdje jedan njihov kutak u Narodnoj Republici Kini, u kojem su uvijek dobrodošli sa svim svojim životnim problemima i pitanjima. Veleposlanstvo i svi djelatnici veleposlanstva uvijek svim na raspolaganju za svu pomoć, ali isto tako koji put treba malo se i podružiti i proveseliti i obilježiti neke dane... tako da, da nema ovih mjera, sigurno bismo imali jedno posebno druženje s našom hrvatskom zajednicom ovdje u Narodnoj Republici Kini kao što smo to učinili i prošle godine.

Poruka veleposlanika Mihelin na kineskim društvenim mrežama povodom Dana državnosti Hrvatske (foto: snimka zaslona)

Zbog sadašnje neobične situacije, postoji još mnogo Kineza i Hrvata kojima je potreban odlazak iz jedne zemlje u drugu zbog posla ili potreba obitelji: - Nadamo se da će se čim prije moći vratiti svi hrvatski građani koji imaju dozvole boravka u Narodnoj Republici Kini, ali nažalost zbog različitih ograničenja koja su uvedena, u ovom trenutku se ne mogu vratiti u Narodnu Republiku Kinu. Oni nas svaki dan pitaju ima li što novo, jesu li kineski vlasti ukinule ta ograničenja kako bi se oni mogli vratiti. Tako da nadamo se da će to biti moguće. Isto tako, građani koji su ovdje, koji bi željeli tijekom ljeta otići u svoju domovinu i vidjeti svoje obitelji i prijatelje, uključujući nas u veleposlanstvu, isto tako željno očekujemo olakšanje različitih mjera koje su uvedene kako bi se pojednostavila međunarodna putovanja. Kao što znate broj letova je ograničen, nadamo se da će se to promijeniti i da će svi moći, naravno uz sve epidemiološke mjere koje treba provoditi, putovati kamo žele tijekom ljetnih praznika, posjetiti svoje obitelji i vratiti se onda što jednostavnije u Narodnu Republiku Kinu. Hrvatska je u epidemiološkoj situaciji, da pokucam drvo, u vrlo dobrome stanju: broj zaraženih je bio nešto veći od 2 tisuće, broj preminulih je došao do sto, mjere su poduzete vrlo rano, stanje je pod apsolutnom kontrolom i Hrvatska se lagano počela otvarati za dolaske turista iz obližnih država članica Europske unije. Vidjet ćemo što će sredinom lipnja biti s odlukama koje se donose na razini cijele Europske unije oko otvaranja Europske unije za dolaske državljana trećih zemalja, ali epidemiološko stanje ide u dobrom pravcu.

Veleposlanik Mihelin ističe da je zajednička borba protiv pandemije i daljeg širenja COVID-19 obilježila ovu, vrlo osebujnu godinu te potvrdila da je riječ o globalnome fenomenu na koji je jedini moguć zajednički globalni odgovor. A ta sinergija u zajedničkoj borbi također se vidi i kod građana Hrvatske i Kine: - Bilo je jako dirljivo vidjeti niz primjera međusobne potpore između građana Narodne Republike Kine i građana različitih država članica Europske unije uključujući Republiku Hrvatsku. Sjećam se kada su početkom veljače objavljivane poruke potpore Wuhanu, Hubeiju, cijeloj Narodnoj Republici Kini, kada je ovdje započela borba protiv COVID-19, kada je upućivana i različita humanitarna pomoć i donacije iz različitih djelova Republike Hrvatske od tvrtki od županija koje su prijatelji s kineskim pokrajinama ili tvrtki koje surađuju s kineskim tvrtkama, da bi onda kasnije kad se središte borbe protiv COVID-19 preselilo u Europu i druge kontinente i iz Kine krenuo cijeli val humanitarne pomoći i donacija za druge djelove svijeta gdje su bili potrebni. Tu se mogu vidjeti ta solidarnost na djelu i stvarno kao što kaže jedna lijepa izreka: prijatelje se poznaje u nevolji - i to se moglo vidjeti u oba pravca.

Hrvatsko veleposlanstvo na Dan državnosti (foto: Dario Mihelin/ustupljena fotografija)

Kad je riječ o dostavljanju medicinske opreme i donacija iz Kine za Hrvatsku, mnogi su čuli za 7 cargo-čartera i mnogo je ljudi vidjelo logo kineske tvrtke SF na njihovim zrakoplovima. Veleposlanik Mihelin otkriva detalje u pozadini cijele priče: - Mi u veleposlanstvu kao i niz drugih kolega u zadnje vrijeme, svi smo se lagano bili pretvorili u, kako ja to volim reći, logističko-špediterske tvrtke, boreći se za unamljivanje zrakoplova i pravovremenu isporuku te rješavanje svih mogućih carinskih i drugih postupaka kako bi se mogućio izvoz naručene medicinske opreme iz Kine, ali isto tako i donacija koje su upućivali kineski prijatelji. Tu smo često bili suočeni s izmjenama carinskih postupaka u zadnji tren tako da je taj cijeli proces bio izrazito dinamičan. Ono što nas veseli je da smo kroz sve ovo uspjeli osigurati pravovremenu dostavu sve potrebne medicinske opreme u Republiku Hrvatsku za našu borbu protiv COVID-a 19. Ovdje treba istaknuti i razgovor dvojice predsjednika Vlada koji su zaključili i dogovorili mehanizme dopremanja opreme za Republiku Hrvatsku, nabavom te opreme u Narodnoj Republici Kini od kineskih pouzdanih državnih tvrtki Meheko i Sinofarma. Tako da kad je riječ o kvaliteti tih proizvoda što se često postavljalo kao pitanje, mi nismo imali nikakvih problema, riječ je o standardnoj opremi visoke kvalitete za koju smo točno znali što nabavljamo i izvršen je jedan proces ocjenjivanja na temelju sve dostupne dokumentacije prije nego je ona naručena. Tako da smo uspješno sa sedam letova velikih teretnih zrakoplova Boeing 747 cargo dostavili oko 460 tona takve medicinske opreme i one nabavljene iz donacija, odnosno više od 3700 kubnih metara, tu smo ostvarili vrlo uspješnu suradnju s tvrtkom SF i upravo je njihov logo na zrakoplovima postao jedan od zaštitnih i simbola cijele postupke nabave opreme. Na dostave donacija iz Kine svih tih 7 letova bilo je popraćeno, prvi let je dočekao ministar zdravstva zajedno s mojom dragom kolegicom kineskom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj gospođom Xu Erwenom koju ovim putem isto tako pozdravljam. Ono što treba istaknuti je da smo prije te serije letova uspjeli osigurati i jedan drugi zrakoplov zrakoplovne tvrtke China Eastern iz Šangaja kojim je dostavljena jedna hitna nabava medicinske opreme koji je izvršilo naše ministarstvo gospodarstva neovisno o cijelom ovom procesu koji se malo prije opisan.

Kako je pojasnio veleposlanik Mihelin, još uvijek traje isporuka jednoga dijela naručene medicinske opreme i donacija, ali kako su u međuvremenu hrvatske zalihe u vrlo dobrom stanju, trenutačno oprema putuje morskim putem. Dan prije našeg intervjua krenuo je već i drugi brod iz Šangaja prema Rijeci, čime, potvrđuje Mihelin, jača i tu poveznicu između dviju država i daje velike mogućnosti i upravo u prometno-logističko- infrastrukturnoj suradnji.

Mnogi diplomati su također veliki putnici, a ni veleposlanik Mihelin nije iznimka. Tijekom prve godine svoga mandata u Kini, poklanjao je veliku pozornost lokalnoj suradnji: - Ja duboko vjerujem da je upravo ta suradnja između kineskih gradova i pokrajina te hrvatskih gradova i županija nešto što čini stvarno jedan čvrst temelj, sveukupno u bilateralnoj suradnji. Prošle godine sam posjetio nekoliko pokrajina i gradova, stvarno želeći čim prije steći dojam bogatstva i različitih dojmove i mogućnosti koje pružaju kineske pokrajine, upravo s ciljem pronalaženja odgovarajućih partnera u Republici Hrvatskoj s kojima bi se onda mogla potaknuti svekolika suradnja, od turističke, kulturne i znanstvene, sportske koje svakako treba istaknuti pa do gospodarske i trgovinske. Prošle godine smo tako stvorili pospješili stvaranje nekih novih prijateljstava, povezali smo recimo pokrajinu Sichuan s Osječko-baranjskom županijom, obje pokrajine odnosno županije poznate su po prirodnim bogastvima, po ljutoj hrani, tako da postoji veliki potencijal za njihovu suradnju, isto tako povezali smo grad Varaždin sa gradom Harbinom, grad Xi’an s gradom Dubrovnikom, jedan i drugi su istaknuti gradovi na popisu baštine čovječanstva UNESCO-a, tako da smo iskusni upravo za stvaranje takvih prijateljstva. Ne smijem zaboraviti ni povezivanje, stvarno postoji jedna velika sličnost između pokrajine Hebei i Zagrebačke županije u Republici Hrvatskoj jer jedna druga, Hebei i Zagrebačka županija okružuju glavne gradove tako da smo prošle godine započeli i s njihovim povezivanjem upravo kako bi taj temelj bio što snažniji. Naravno jedan veliki broj pokrajina i gradova u dvijema državama povezan već godinama, ove godine smo svečano trebalo i obilježiti i velike godišnjice prijateljstva Zagreba i Šangaja, i Zagreba i Pekinga, zbog ove situacije i to će morati pričekati, suradnja i primjerice i zadarske županije s Hainanom, grada Dubrovnika sa Sanyom, Liaoninga s Primiorsko-goranskom županijom, Rijeke i Daliana, Splita i Guangzhoua... stvarno je mreža velika i treba i dalje osnaživati, to je nešto što prepoznajem kao veliki interes i s jedne i druge strane jer se na lokalnoj razini mogu bolje prepoznati neke mogućnosti za suradnju koja onda osnažuje bilateralne odnose.

Iako je veleposlanik Mihelin svoj mandat u Kini započeo tek malo više godinu dana, u intervju je pokazao kako već dobro zna točne izgovore većine kineskih pokrajina i gradova, što nije lako za većinu stranaca. No, on smatra da to nije "ništa teško": - Pa to nije teško, kineski je stvarno jednostavan, vrlo iskreno, ali izgovor kineskih riječi pogotovo na pinyin nije problem, stvarno... Evo, moram reći da se u Narodnoj Republici Kini izrazito ugodno osjećam, volim putovati, volim otkrivati stvarno neizmjene ljepote ove zemlje, zato mi je zadnjih nekoliko mjeseci boravka isključivo u Pekingu dosta teško, jer volim se stvarno kretati i otkrivati ljepote ove zemlje.

Nedavno kad je veleposlanik Mihelin dao intervju Večernjem listu, uz tekst je objavljen zanimljiv selfie na šišanju u jednom frizerskom salonu u Pekingu. Kako je na kraju intervjua rekao, zadovoljan je tim salonom pa uskoro mora ići opet iako se nedavno preselio. Ttakođer, uputio je svoju lijepu želju našim slušateljima i čitateljima:  - Na šišanje sam išao u jedan frizerski salon blizu Ritan parka koji se zadnjih dana preselio prema Wangfujing ulici tako da morat ću uskoro na još jedno šišanje jer sam jako zadovoljan. Dobre želje upućujem i vama, može se sada na ulicama Pekinga vidjeti da je opuštenije izdanje iako ljudi svi nose maske mada su one jako neugodne pogotovo ako čovjek obavlje neku fizičku aktivnost. Sad kad dođe toplije vrijeme nadamo se da će sve vratiti u neko relativno normalno stanje.