Sandeep Kumar (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Sandeep Kumar (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

U Hrvatsku je došao prije sedam godina privatno na godišnji odmor. Putovao je sâm s ruksakom na leđima, vozio se javnim prijevozom i došao u Zagreb koji u to vrijeme nije bio turističko odredište. Zatim je otputovao u Zadar, Split, Dubrovnik, a posjetio je Hvar i još neke otoke.

U Zagreb je kao veleposlanik došao 2015. Kada je dobio mandat, njegova majka, poput mnogih drugih u Indiji, nije znala gdje je Hrvatska, a sada ne prestaje govoriti o njoj.

U srcu je pobijedila Hrvatska 

Kumar je Hrvatsku odmah zavolio, iako je toliko različita od njegove Indije. Osvojila ga je prirodnim ljepotama, no ponajprije su za to zaslužni ljudi. Kaže kako su pravi duh pokazali tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, koji je i sam pratio, pogotovo finalnu utakmicu s Francuskom.

- Svi smo navijali za Hrvatsku. Bila je to sjajna utakmica. Hrvatska je ispisala povijest. Mala zemlja sa samo 4,2 milijuna ljudi. Francuska je osvojila prvenstvo, ali Hrvatska je osvojila srca diljem svijeta – ponosno je naglasio.

Veleposlanik na dočeku (Foto: Facebook/Sandeep Kumar)

Velika Kumarova ljubav je i slikanje. Dan uoči finala, očekujući pobjedu Hrvatske, počeo je slikati sliku s motivom pobjedničkog pehara obojanog u crveno-bijele kvadratiće. Kad ju završi, ponudit će ju na dar Hrvatskom nogometnom savezu, jer je u njegovom srcu ipak pobijedila Hrvatska.   

Veleposlanik na indijskom festivalu u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) 

Veze Hrvatske i Indije 

Prije dolaska u Zagreb radio je u različitim misijama, između ostalih u Aziji i Africi. Najveći dojam na njega je ostavio Afganistan, gdje je pronašao inspiraciju za svoje slike i knjigu posvećene tamošnjim ženama i djeci. Unatoč geografskoj i kulturološkoj razlici između Hrvatske i Indije, koja ima 1,2 milijarde stanovnika i veliko gospodarstvo Kumar ipak vidi njihove poveznice.

- Imamo nekoliko točaka u kojima se dopunjujemo i valja ih iskoristiti. Na području gospodarstva smo identificirali određene sektore pa indijske tvrtke sada ulažu ovdje. Najveća indijska IT tvrtka "Infosys" lani je u Hrvatskoj otvorila ured, a globalna tvrtka vrijedna milijarde "Mahindra & Mahindra" uskoro će ovdje otvoriti svoj ured sa stotinu inženjera za automobilski softver. U sljedeće tri-četiri godine taj će broj narasti na njih 250 – istaknuo je. 

Hrvatska će uvijek biti dio njega 

A Hrvatska je Indijcima zanimljiva i kao turističko odredište. – Svake godine dolazi ih sve više, ali mislim da će ovo biti pravi boom. U Hrvatskoj imamo i lokacije na kojima se snimaju indijski filmovi pa i to indijske turiste privlači da posjete razna mjesta – zaključio je Kumar.

Ljeto će provesti u Dubrovniku i na Pagu gdje planira obići indijske radnike. U Zagrebu, pak, voli prošetati Gornjim gradom, posjetiti muzeje, ali i popiti kavu na jednom od gradskih trgova. Vrlo je angažiran, često snima i na svom profilu na Facebooku objavljuje razgovore s poznatim osobama iz hrvatskoga javnog života. 

Veleposlanik Kumar za nekoliko će mjeseci otići iz Hrvatske, a kamo - još ne zna. No zna da će Hrvatska zauvijek biti dio njega i da će joj se sigurno vratiti.