Drago Trumbetaš (Foto:Tomislav Miletic/Pixsell) Drago Trumbetaš (Foto:Tomislav Miletic/Pixsell)

Drago Trumbetaš se rodio 1937. godine u Velikoj Mlaki u turopoljskoj plemićkoj obitelji. Bio je radnik na privremenome radu u inozemstvu više od tri desetljeća. Od malih je nogu pokazao slikarske vještine portretirajući svoje susjede. Završio je Grafičku industrijsku školu u Zagrebu gdje je neko vrijeme nakon škole radio kao geodetski crtač i grafički umjetnik. Svoj radni vijek proveo je u Njemačkoj radeći poslove od radnika na građevinskim radovima, skladištara do grafičara u tiskari. 

Instalacija sobe iz Njemačke u kojoj su nastajali Trumbetaševi radovi (Foto:Tomislav Miletic/PIxsell)

Crtanjem se bavio od 1968. godine, a upravo su motivi iseljeničkoga tzv. gastarbajterskog života najčešća inspiracija njegovih radova. Dio umjetnikova opusa bio je inspiriran osobnim iskustvima dok se nadahnuće njegova uzora, Van Gogha prepoznaje u osebujnom ostatku njegovih radova. Dio opusa posvetio je i književnicima Miroslavu Krleži i Antunu Gustavu Matošu. Objavio je osam grafičkih mapa, a okušao se i kao crtač stripova, pisac drama, pjesama i romana te kao glumac u izvedbi vlastite drame "Sadisti". 

Jedan od radova Drage Trumbetaša (Foto:Tomislav Miletic/Pixsell)

Muzej suvremene umjetnosti organizirao je retrospektivni prikaz njegova opusa 1997. godine kao prvi izložbeni prijem u domovinu. Njegov prvi roman, "Pušači i nepušači" objavljen je 2007. godine, a Trumbetaš je često bio temom radova poznatih pisaca i likovnih kritičara. Među posljednjim radovima Drage Trumbetaša bile su 44 ilustracije na promociji Balade Petrice Kerempuha, 2017. godine u Velikoj Gorici. Ukupno je izlagao na više od 160 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi.