Foto: screenshot hrt.hr Foto: screenshot hrt.hr

Rijetki su političari iz hrvatske povijesti koji će ostati u sjećanju naroda kao što je to Stjepan Radić. Deveto dijete siromašnih roditelja iz Trebarjeva Desnog jedna je od najvažnijih povijesnih osoba čije su ideje i politika ugrađeni u temelje hrvatskoga društva i suvereniteta. 

Vođa i učitelj hrvatskog sela 

"Mogu me ubiti, ali moj duh neće", rekao je odlazeći u beogradsku skupštine te 1928. godine upozoren na događaje koji su uslijedili. "Ili ću iz tog rova izaći kao pobjeditelj ili će me iz njega mrtvog iznijeti u hrvatski narod", rekao je Radić, a nedugo nakon toga srbijanski hegemonisti napali su hrvatsku delegaciju.

Foto: screenshot hrt.hr

Na njega i njegove kolege pucao je zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić i pritom ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu, smrtno ranio Stjepana Radića te usmrtio Đuru Basaričeka i Pavla Radića. Prema pisanju stranih medija iz toga vremena, vođu hrvatskoga sela u pogrebnoj povorci dugoj 30 kilometara ispratilo je oko pola milijuna ljudi.  

Foto: screenshot hrt.hr

Kusić: Njegova Hrvatska bila je zemlja integrirana u Europu 

Obljetnice njegove smrti prisjetio se i Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ističući lidersku ulogu Stjepana Radića, njegove ideje kojima je okupio najveći dio hrvatskog naroda postavši - voljom puka - predvodnik borbe za hrvatsku slobodu i samobitnost. 

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Radićeva Hrvatska, istaknuo je predsjednik HAZU, zemlja je slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti. 

- Svojom žrtvom, životnim primjerom i baštinom koju je ostavio budućim hrvatskim naraštajima Stjepan Radić i danas služi kao uzor, nadahnuće i putokaz u izgradnji bolje Hrvatske i boljeg svijeta - poručio je Kusić.