Foto: ustupljena fotografija/David Rey Foto: ustupljena fotografija/David Rey

Sestra Marija od Propetoga Isusa Petković rodila se 10. prosinca 1892. godine u Blatu na otoku Korčuli. Utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa franjevaca trećoredaca za odgoj i pouku djevojaka i siročadi te za njegu i pomaganje bolesnicima. Njezina glavna misija bila su duhovna i tjelesna milosrđa, govori nam sestra Ana Maria Mercado, ravnateljica djevojačkog doma u Limi.

- Sestre iz Družbe putovale su u Južnu Ameriku na zahtjev hrvatskih svećenika. Družba se proširila najprije po Argentini, zatim po Paragvaju, Čileu i Peruu. U Europi postoji u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Rumunjskoj i Italiji. U posljednje vrijeme u Latinskoj Americi otvorili smo misijsku kuću na Kubi, koja se Božjom milošću otvara posebno za rad s laicima. Nedavno smo otvorili kuću u Kongu gdje želimo brinuti za siročad – pojašnjava sestra Mercado.

Iako je sestra Marija željela zatvoreni život, biskup Josip Marćelić joj je savjetovao da se brine za potrebite.  U tom je smjeru i krenula, a tim putem nastavljaju članice Družbe koju je utemeljila.

- Ovdje u Limi imamo dom za djevojke, a imamo i vanjsku blagovaonicu u kojoj hranimo najsiromašnije te vodimo školu koju pohađaju djeca iz internata i grada.  

Foto: ustupljena fotografija/David Rey

Naša je misija prije svega rad s djevojčicama.  U internatu pokušavamo prihvatiti posebno djevojke koje su siročad – bez oca ili majke, koje su u krajnjem siromaštvu ili moralnoj opasnosti. To je posao koji obavljamo u ovom domu i uz Božju pomoć krećemo prema naprijed i uz Božju providnosti nikada nam ništa ne nedostaje – kaže sestra Mercado.

Imala je priliku posjetiti Hrvatsku i “majčinu kuću”, kako kaže, te upoznati sestre koje su živjele s njom. Prepričava nam i povijesnu sličicu nakon koje je sestra Marija proglašena blaženom.

- Majka utemeljiteljica je rođena i odrasla u Hrvatskoj, uz more koje je silno voljela, poštovala je i molila se svetoj Rosi iz Lime. Obišla je gotovo cijelu Latinsku Ameriku, bila je u Argentini, Paragvaju, Čileu, ali nije mogla doći u Peru zbog svoje bolesti. Ipak, milost Božja bila je toliko velika i dogodilo se čudo u Peruu, u mornarici, kad je podmornica Pacocha potonula zbog sudara s japanskim brodom. Podmornica je potonula do te dubine da je posada gubila kisik i bili na rubu smrti. Naše su sestre u početku radile u mornaričkoj bolnici. Pobrinule su se da pacijentima govore o katehezi, o Bogu. Roger Cotrina, jedan od zapovjednika, poznavao je život Majke i njemu se pripisuje zasluga što je molio zagovor Marije od Propetog. Zatražio je zagovor za snagu i zdravlje kako bi mogao voditi druge mornare. Rekao je da je vidio vrlo snažno svjetlo u gustoj tami što ga je odvelo do otvorenih vrata. Objašnjavao je da je postojala svjetlost koja ga je vodila i to mu je dalo snagu kojom je zatvorio vrata i spriječio potonuće podmornice. I tako je posada bila spašena. Bilo je i drugih događaja. Jedan liječnik koji je bio u mornarici ispričao je kako je trebao otići na predavanje. Nekim čudom bio je spriječen pa je mogao priskočiti u pomoć posadi podmornice.

Kao i mnoge djevojke onoga doba, roditelji su htjeli udati, no sestra Marija, kao i njezina prijateljica sveta Rosa iz Lime, htjela je svoj život posvetiti najsiromašnijima, pomagati im i služiti Bogu, pripovijeda sestra Mercado.

- Budući da su i našu Utemeljiteljicu roditelji željeli udati, proživjela je sličnu sudbinu kao sveta Rosa. Nakon smrti oca, Marija od Propetog vodila je brigu o obiteljskom imanju pa njezina majka nije odobravala njezinu želju da svoj život preda Bogu. Zato ona svoj život uvijek povezuje sa svetom Rosom iz Lime. Mogla je služiti Bogu, mogla se predati Bogu, kao i sveta Rosa – govori sestra Mercado.

Sestra Ana Maria Mercado (Foto: ustupljena fotografija/David Rey)

U Peruu djeluju dvije misije Družbe Kćeri Milosrđa: Jedna u prašumi, a druga u glavnom gradu Limi. Sve im je teže, voljeli bi da im se pridruži još koja sestra iz Hrvatske.

 Posljednja sestra iz Hrvatske sada je u Čileu. Prva koja je započela ovaj posao bila je majka Marta koja se borila da ovaj pijesak pretvori u oazu, borila se da dobije mjesto za osnutak škole u kojoj djevojke mogu učiti. Majka Tihomila cijeli je život posvetila mornaričkoj bolnici, čak je bila prepoznata i kao čelna osoba Reda jer se potpuno predala radu s mornarima, s bolesnima. Naša je zajednica hrvatska, voljeli bismo da dođe neka sestra iz Hrvatske. Surađujemo s monsinjorom Dragom Balvanovićem. Na ovaj ili onaj način pokušavamo ne izgubiti taj kontakt jer je naše podrijetlo hrvatsko. Monsinjor Žerard iz misije u prašumi također je Hrvat. Pokušavamo održati prisnost koju su nam prve sestre ostavile. A to pratimo, nastavljamo i s ocem Markom. Prošle je godine otac Vedran, također Hrvat, otišao raditi s našim sestrama u drugu misiju. Zbog toga i dalje molimo našu Majku Mariju da nam izmoli milost kod Boga kako bi nam se pridružila još jedna sestra iz Hrvatske – za kraj našeg razgovora rekla nam je sestra Mercado.