Foto: Marcos Ruppert/ustupljena fotografija Foto: Marcos Ruppert/ustupljena fotografija

Profesor Marcos Ruppert ističe pomoć pruženu hrvatskoj zajednici: - Vlada Republike Hrvatske putem Caritas Internationala poslala je humanitarnu pomoć hrvatskoj zajednici u Venezueli, koja se sastoji od medicinske opreme tijekom 6 mjeseci za pacijente na trajnom liječenju. Uz ovu pomoć, koristi ima ukupno 150 Hrvata u Venezueli iz različitih obitelji, koji zbog ozbiljne ekonomske, političke i socijalne situacije kroz koju prolazi Venezuela, zbog visoke cijene nemaju sredstava za nabavu potrebnih lijekova - kaže. 

Hrvatska zajednica u Venezueli izražava zahvalnost Vladi Republike Hrvatske.

Humanitarna pomoć uručena je Hrvatskom domu Venezuele u Caracasu, u koordinaciji Đurdice Hrgetić i Gordane Ostojić Đukić i uz suradnju članova hrvatske dijaspore u Venezueli.

- Važno je napomenuti da hrvatska zajednica u Venezueli zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske na tako lijepoj gesti i što je uvijek bila pažljiva na raznolike potrebe svoje dijaspore u Venezueli i pravodobnom odgovoru na tešku situaciju Hrvata koji žive u ovoj južnoameričkoj zemlji - naglašava profesor Ruppert.  

U Venezueli se obavlja popis Hrvata i njihovih potomaka.

Foto: Marcos Ruppert/ustupljena fotografija

- Hrvatska zajednica u Venezueli i dalje se upisuje u popis Hrvata i njihovih potomaka, čiji sam koordinator. Za taj važan projekt već se prijavilo više od 500 ljudi. Hrvati i njihovi potomci iz više od 30 različitih gradova Venezuele, u kojima se nalaze glavne hrvatske zajednice, registrirani su u bazi podataka. Ističu se povijesni migracijski valovi koji su u Venezuelu stigli početkom 20. stoljeća i između 1945. i 1955. godine. Nakon popisa očekuje se da će hrvatska Vlada otvoriti generalni konzulat u Caracasu. To će dodatno pojednostaviti postupak za dobivanje hrvatskog državljanstva i ubrzati konzularne postupke kao što su putovnice, vize, propusnice i tako važne satove hrvatskog jezika. Cilj je da s generalnim konzulatom Hrvatske u Caracasu hrvatska zajednica ima izravniji komunikacijski kanal između dijaspore s prebivalištem u Venezueli i hrvatske Vlade. Organizatori se nadaju da će na popisu biti registrirano najmanje između 1000 i 1500 članova hrvatske zajednice - ističe Marcos Ruppert. 

Foto: Marcos Ruppert/ustupljena fotografija

Hrvatski dom iz Caracasa nada se ponovnom pokretanju svojih aktivnosti.

- Poštujući mjere biološke sigurnosti zbog pandemije Covid 19, hrvatska zajednica u Venezueli nastoji ponovno pokrenuti svoje aktivnosti u drugoj polovici ove godine. To bi uključivalo satove hrvatske povijesti, tribine o povijesti imigracije u Venezueli, gastronomska okupljanja, proslava državnih praznika i dolazak svetog Nikolu u prosincu, uz uobičajeni božićni bazar - objašnjava Marcos Ruppert, venezuelski profesor s hrvatskim korijenima.