(Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim/s dopuštenjem) (Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim/s dopuštenjem)

Njihova je misao vodilja njegovati hrvatsku kulturu i tradiciju i prenositi je na mlađe naraštaje. U tome su itekako uspješni. Po nečemu i jedinstveni. U samo pet godina ta je Udruga u suradnji s moliškom ''Jednom musikom'', ostvarila 64 projekta, 8 u suradnji s drugim udrugama, 3 TV emisije. Sudjelovali su i u 3 EU projekta.

U promidžbi hrvatske kulture i jezika te unaprjeđenju suradnje između Hrvatske, Italije, Europe i svijeta  podržava ih Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Surađujući s ostalim etničkim skupinama udruga pridonosi višekulturalnosti i bogatstvu različitosti u Rimu. Njihova suradnja i ostvarena prijateljstva ne poznaju granice pa su tako projekte ostvarivali i s hrvatskim zajednicama iz prekooceanskih zemalja. Time se ponose, ali ostaju skromni i snažni u ideji čuvanja hrvatskog identiteta u Italiji.

(Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim/s dopuštenjem)

Pet godina organiziraju međunarodni nogometni Turnir prijateljstva na kojemu je sudjelovalo 23 Veleposlanstva. Kruna njihova rada u 2019. godini bio je prvi međunarodni festival folklora Cro Etno, koji je okupio folklorne skupine iz čak10 država. Hrvatska je kulturna baština, ali i turizam postao prepoznatljiviji u Italiji otkako postoji Hrvatsko-talijanski mozaik Rim.

A sve to rade dobrovoljno, i tako će i ubuduće, jer je ljubav prema domovini iznad svega.

Svaki je projekt za njih nov izazov, i nema te barijere koju vrijedni članovi neće preskočiti. I ubuduće će u suradnji s udrugom ''Jedna musika'' iz Kruča te njihovom predsjednicom Antonellom D'Antuono, predstavnicom  moliških Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike hrvatske, osmišljavati nove projekte. ''Možemo činiti čuda'', često se čuje u Mozaiku, ''samo nam treba zajedništvo''.

(Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim/s dopuštenjem)

Tako se slaže mozaik, i svaki je djelić, svaki član i njegova dobra volja - kotačić koji pokreće.

Da su uspjeli zainteresirati mnoge za svoj rad pokazuje i posjećenost njihove mrežne stranice. Više od 21 tisuća posjetitelja iz 55 država. Na društvenoj su mreži Facebook imaju gotovo 2000 prijatelja, a taj broj stalno raste.

Na njihovim je manifestacijama do sada bilo najmanje 10 tisuća ljudi, a do danas Udruga je okupila 49 članova svih naraštaja.

I u Hrvatskoj je ta Udruga ostavila traga, organizirajući razne sportsko-kulturne i turističko-promotivne projekte. Ukazuju često na uspješne Hrvate koji su u Rimu ostvarili respektabilne karijere. O njima su pisali Messeggero, Zadarski list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Hrvatska matica iseljenika, Glas Berlin, magazin Fenix, portal Glas Hrvate. Bili su gosti mnogobrojih emisija na radio postajama u Hrvatskoj i inozemstvu. Treći program Hrvatskoga radija o njima je snimio dvije dokumentarne emisije. I Hrvatska je televizija bilježila njihove projekte, ali i RAI, SAT 2000, N1, Laudato, Nova Tv, BABEL televizija. Popis je poduži.

(Foto: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim/s dopuštenjem)

U petogodišnjem radu istaknuli su se i raznim humanitarnim projektima,  od kojih je snažno odjeknuo koncert za djevojčicu Evu Rožajac. U povodu međunarodnog Dana žena također su isticale važnu ulogu žena i majka u iseljeništvu. S udrugom ''Jedna musika'' iz Kruča četiri su puta organizirale susrete domovinske i iseljene Hrvatske – Molizaiko.  Predstavljali su knjige, organizirali tečajeve hrvatskoga jezika, glagoljice, radionice kravate i kuhanja,  modne revije, izlete u povijesne hrvatske gradove za najmlađe. Predstavljali su manje poznate hrvatske umjetnike, snimile kratkometražni film.

Ne bi bilo ništa neobično da jednoga dana Zrinka Bačić, Ivana Milina, Sarah Zuhra Lukanić i Antonella D'antuno osvanu na filmskom platnu. Bila bi to priča o četiri žene koje beskompromisno, s puno ljubavi i nesebično rade na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. I pri tome nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Sretan rođendan!