Dr. Gonzalo Nigoević s kćerkom Danitzom (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem) Dr. Gonzalo Nigoević s kćerkom Danitzom (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

U svojoj poruci dr. Gonzalo Nigoević ističe:

"Želja je svih članova Hrvatskog društva za uzajamnu pomoć iz Orura da se stave pod nadzor učinci pandemije koja pogađa i Boliviju i Hrvatsku te isto tako i posljedice potresa u Zagrebu.

Duboko žalimo zbog štete na građevinama koje su dio baštine, a stradale su u potresu koji je pogodio zemlju naših roditelja, baka i djedova.

Hrvatsko društvo za uzajamnu pomoć iz Orura osnovano je 25. kolovoza 1912. godine, a doživljavalo je procvat sve do kraja 1960. Od 2011. godine u postupku je obnove svoje nekretnine koji dugo traje jer su naši prihodi minimalni, a dio toga financira moja obitelj.

Slavensko vatrogasno društvo iz Orura u Boliviji osnovano je 23. srpnja 1914. godine. Bilo je to treće vatrogasno društvo osnovano u Južnoj Americi. Prvo je bilo u Antofagasti u Čileu koje i danas djeluje. Drugo je bilo u La Pazu u Boliviji koje je djelovalo nekoliko godina. Vatrogasno društvo u Oruru okuplja se samo za društvene događaje.

Kad sam bio dječak, moje su se sestre udale. Svadbene zabave bile su u klubu u kojemu je sve blistalo. Kad sam bio u školi, odveli su me u klub i u postaju vatrogasnog društva gdje je sve blistalo. Bio sam impresioniran. Zbog tih lijepih sjećanja ne štedim ni vremena niti novca da vratim njegov ugled, na ponos svih nas i grada Orura.

Hrvatsko društvo za uzajamnu pomoć posljednji je klub koji je preostao iz zlatnoga doba Orura" – poručuje dr. Gonzalo Nigoević, predsjednik Hrvatskog društva za uzajamnu pomoć iz Orura u Boliviji.