Mike Grgich (Foto: GrgichHillsEstate/Facebook) Mike Grgich (Foto: GrgichHillsEstate/Facebook)

Miljenko Grgich, koji je početkom travnja navršio 95 godina, osnivač je i suvlasnik vinarije "Grgich Hills Estate" u Kaliforniji. Prošloga je tjedna na prestižnom natjecanju "2018 James Beard Foundation Restaurant and Chef Awards" u Chicagu, osvojio nagradu u kategoriji "Profesionalac u izradi izvrsnih vina, jakih alkoholnih pića i piva". Ove se nagrade smatraju najvećim priznanjima u američkoj kulinarskoj zajednici i popularno ih nazivaju "Kulinarskim Oscarima".

Grgich je rođen u mjestu Desne u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Studirao je vinogradarstvo i enologiju u Zagrebu, a nakon stručnog usavršavanja u Njemačkoj, odlazi u Kanadu. U svojim ranim tridesetim prihvaća ponuđeni posao u vinariji u Kaliforniji gdje se i trajno doselio.

Mike Grgich (Foto: GrgichHillsEstate/Facebook)

Nakon rada u raznim vinarijama u najpoznatijoj kalifornijskoj vinskoj regiji Nappa Valley, Grgich je postao vinogradar i vinar u vinariji "Chateau Montelena". Tamo je proizveo vino "1973. vintage Chardonnay" koje pobjeđuje na natjecanju vina u Parizu 1976.

U suradnji s partnerom Austinom Hillsom, osnovao je vlastitu vinariju "Grgich Hills Cellar" u Rutherfordu. Vinarija od 2006. godine nosi naziv "Grgich Hills Estate", posjeduje 366 hektara vinograda i godišnje proizvodi preko 70.000 sanduka vina.

(Foto: GrgichHillsEstate/Facebook)

U znak priznanja za doprinos vinarstvu, Grgich je uvršten u "Vintnerovu kuću slavnih" na Američkom kulinarskom institutu.

Prijateljevao je s Ronaldom Reaganom, koji je najprije bio guverner Kalifornije, a zatim predsjednik SAD-a. Grgicheva vina bila su vrlo cijenjena u Bijeloj kući, a Reagan ih je nosio kao poklon stranim državnicima.

Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, na zamolbu predsjednika Tuđmana otvorio je svoju vinariju i na Pelješcu, kod sela Trstenik.