Foto: ilustracija (Dana Jungbluth) Foto: ilustracija (Dana Jungbluth)

Prema podacima hrvatske katoličke misije, u Njemačkoj trenutačno živi oko 450 tisuća hrvatskih katolika. Tu ubrajaju i one s njemačkim državljanstvom. Službene njemačke statistike pokazuju da je Hrvata u Njemačkoj oko 400 tisuća. Hrvatski pastoral u Njemačkoj sa svojim sadašnjim delegatom vlč. Ivicom Kamdinom sastoji se od Ureda njemačke, hrvatske i bosanske biskupske konferencije i zadužen je za njihovu internu komunikaciju kao i administrativne i poslovne djelatnosti te koordinaciju pastoralnog rada za sveukupuno 97 hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. 

U vremenima pandemije život župne zajednice vrlo je sputan, iako bi upravo takav život nekim ljudima mogao dati snagu i sigurnost u ovako teškim vremenima. Unatoč činjenici da je pastoralni rad trenutno otežan, nastoji se pronalaziti alternativni načini za rad i funkcioniranje zajednice. Tako nam govore u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu - da se mnoge aktivnosti ne održavaju zbog korone, ali da se sv. mise i vjeronauk mogu pratiti online, što je dobro prihvaćeno od strane ljudi, iako bi tehnička oprema mogla biti bolja.

Misija se jako brine za svoje starije članove župe, jer smatratju da bi ovi mogli biti trajno izolirani od društvenog i župnog života. Ipak, sa samom župom mogu stupiti u kontakt putem maila, telefona i socijalnih mreža. Pored toga se mogu naći i osobno s članovima župi, ali se pritom moraju pridržavati higijenskih mjera.

Misija Berlin savjetuje ljude koji su trenutno očajni, tužni ili bijesni, "da crpe snagu iz vjere i da ne izgube nadu, jer će i ova vremena proći". Na pitanje što misli kako bi Isus reagirao na ovu situaciju, odnosno koronakrizu odgovora nam hrvatska misija u Berlinu sljedeće:

"Isus bi prihvatio svjetovna pravila/zakone (Evanđelje po Marku 1,40-45 to potvrđuje), prije svega on bi umirio ljude te ih pozvao da ne paničare i da se ne prepuste beznađu.“ 

Ozdravljenje gubavca

(Mt 8,1-4; Lk 5,12-16)

40 I dođe k njemu neki gubavac, klekne i zamoli: "Ako hoćeš, možeš me očistiti!" 41 Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: "Hoću, budi čist!" 42 I odmah nesta s njega gube i očisti se. 43 Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi 44 riječima: "Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo." 45 Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud. 

Hrvatske katoličke župe u vašoj blizini možete pronaći na web stranici Hrvatskog pastorala u Njemačkoj: https://www.kroatenseelsorge.de/home/.