Jedan od kružnih brodova iz portfelja TUI-ja, jedne od najvećih turističkih grupacija na svijetu (Foto: screenshot/tui.com) Jedan od kružnih brodova iz portfelja TUI-ja, jedne od najvećih turističkih grupacija na svijetu (Foto: screenshot/tui.com)

"Mein Schiff 6" najnovijii je od sedam TUI-jevih brodova i jedan od najnovijih u svjetskoj floti na kojem je zaštita okoliša, reciklaža i smanjivanje otpada na najvišoj razini. U tom plovećem gradu stanuje više od 3 tisuće putnika. Kako je raditi na jednom od najluksuznijih brodova današnjice, znaju dvije Hrvatice koje obnašaju visoke i vrlo odgovorne funkcije. 

Zeleni brodovi

Kako novi brodovi na kružnim putovanjima gospodare otpadom koji nastaje tijekom plovidbe najbolje zna časnica za sigurnost i okoliš Ivana Zore, Splićanka, inženjerka brodogradnje, koja je posao u brodogradilištu zamijenila radom na brodu. Njezin je posao da nadzire i sve operacije u strojarnici, od klimatizacijskog sustava do pročišćavanja vode, transfere goriva. Zore je bila jedna od inženjerki u timu koji je radio na izgradnji brana pred Venecijom. 

Kapetanica za posadu

Dok posadu u strojarnici čine uglavnom Grci, a hotelsko osoblje Filipinci, Gabrijela Malabašić, druga Hrvatica na brodu, kapetanica je za posadu, što je najviša pozicija ispod kapetana broda. Inače Dubrovkinja, Malbašić je bila prva časnica palube u povijesti zadarske Lučke kapetanije. 

(izvor: Slobodna Dalmacija)