Franck (desno) s polusestrom Lindom i rođakom (Foto: screenshot/slobodnadalmacija.hr) Franck (desno) s polusestrom Lindom i rođakom (Foto: screenshot/slobodnadalmacija.hr)

Svoje hrvatske korijene ovaj Francuz s otoka Reuniona vuče iz Kaštela. Pomalo neobično, tek u svojim kasnim tridesetima doznao je za svoju bližu rodbinu iz Hrvatske, čak tri polusestre i polubrata.

Jedna od njih, Linda, učiteljica koja s obitelji živi u Zagrebu, otkriva kako je počela njihova priča.

- Moj tata je imao tri braka, moja mama je bila puno mlađa od njega i s njom je bio u trećem braku. Odgajani smo tako da smo znali da imamo dva brata iz njegovih prethodnih brakova, samo što on do svog sina Francka nikako nije mogao doći, a tražio ga je. Kod nas nije bilo tajni pa smo tako pokušavali doći do njega, ali ispalo je da se Franckova majka preudala i preselila se na Reunion - govori Linda.

Ne znajući, baš na Dan mrtvih, dan kad je umro njegov biološki otac, javio joj se Franck. Njihov prvi razgovor trajao je puna četiri sata. Već idući Uskrs Franck je došao u Zagreb.

- Čekate, prolaze Afroamerikanci, Australci, ali kad je on došao... imao je naše mote i geste! Premda je stranac, imao je dosta toga od našeg oca, kojemu je životna želja bila vidjeti Francka - priča Linda koja je, prije nego što je Franck stigao u Hrvatsku, dogovorila susret i s njihovim polubratom iz Karlovca.

- Zamislite situaciju: sjedite s dva stranca koji su vama polubraća. Sjedite na kavi, na Cvjetnom u Zagrebu, i pitate se "Bože, šta je ovo" - prisjeća se Linda.

Polubrata Francka je nakon toga odvela u Kaštel Sućurac, gdje je upoznao i druge dvije polusestre. Od tog trenutka Hrvatska je postala Franckov drugi dom, kojem se već pune dvadeset i dvije godina vraća na jednomjesečni odmor, a sada dolazi njegova obitelj. U međuvremenu, u Kaštelima je kupio i kuću. 

Oduševljen je klapama, Dalmacijom, glagoljicom, odmah je izvadio putovnicu i dobio državljanstvo. 

Franckov najnoviji projekt uskoro će ugledati svjetlo dana.

- Riječ je o dokumentarcu o Hrvatskoj viđenoj kroz moje oči i kroz moju priču. O nevjerojatnom otkrivanju zemlje kroz različite medije - glazbu, povijest, tradiciju i aspekt obiteljskog života, kazuje Franck.

Na filmu radi već dvije godine; svakako će se, kaže, prikazati u Hrvatskoj, odnosno u Splitu, Kaštelima i Zagrebu. Bit će prikazan na francuskoj i armenskoj nacionalnoj televiziji, kao i na televiziji otoka Reuniona.

- U Hrvatsku stižem brodom iz Ancone i odmah se nalazim u centru dalmatinske kulture, u jednoj od najboljih konoba u Kaštelu Novome, kod Ante Vuletina, mog susjeda. Tu me prijatelji čekaju uz glazbu, dobro vino i čudesan pršut.

Moja sestra Kate pjeva za mene, a klapa Kampanel improvizira privatni koncert između bačvi zinfandela. Samo najbolji uvod za našu zemlju!

Idući dan prikazujem tradicionalno dalmatinsko vjenčanje u kući Miljenka i Dobrile. Čisti trenutak, čista duša... Prateći povijest svoje obitelji, otkrivam ostatak Dalmacije, posebno kneževinu Poljica, odakle su moji preci. To je dobra prilika za otkrivanje povijesti ove čudesne Republike, jednog od rijetkih primjera demokracije u srednjem vijeku.

Bilo mu je nemoguće, kaže, izbjeći pozive na večeru i piće, svakog dana po završetku snimanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija