Nataša trinajstić (Foto: screenshot/HRT) Nataša trinajstić (Foto: screenshot/HRT)

- Odrasla sam u postolarskoj radionici. Mama je herihter, izrađuje gornjišta i tata je modelar herihter i uz njih sam radila i učila zanat. Naša postolarska radionica postoji 43 godine. Tata je 1976. godine otišao iz "Astre" i otvorio lokal u Ilici. Kao dečko je došao u Zagreb, izučio za modelara, zaposlio se u Astri i 1976. je s gospodinom Vinkom Topalom, otvorio radionicu. Ja sam obrt preuzela krajem 1999. - priča postolarka Nataša Trinajstić.

Završila je Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn. Iako 20 godina vodi obrt, tata je uvijek tu za sve što zatreba. U svojoj postolarskoj radnji u Zagrebu izrađuje unikatne ženske cipele i čizme. To joj je, kaže, poziv i ne može zamisliti da radi nešto drugo. Izrađuje ih ručno od početka do kraja. Pomaže joj samo jedan majstor.

Majstor u Natašinoj radionici (Foto: screenshot/HRT)

Nataša izrađuje cipele po mjeri, za malo veća, šira ili uža stopala. Uz već poznate mušterije, kupci joj dolaze iz cijele zemlje, a nerijetko i iz inozemstva. Prepoznata je kvaliteta njezinih uradaka. A sve te klasične ili modernije cipele izrađuje na strojevima starima gotovo sto godina. Sama ih održava.

Natašina radionica (Foto. screenshot/HRT)

Nataša Trinajstić, postolarka iz Zagreba, gotovo cijele dane provodi u svojoj radionici, uz pauze za ručak. Malo joj vremena ostaje za sina i supruga. Raduje se vikendima koje najčešće provodi planinareći ili na skijanju. Jedna je od rijetkih postolarki u Zagrebu i u našoj zemlji. Kaže da nema planova, važno joj je preživjeti ova teška vremena, uz majstora kojeg ima jer drugi se ni ne školuju. Ona doista voli svoj posao što se vidi i na bezvremenskoj obući koju izrađuje.