Sergio Acuña Sapunar s obitelji u Splitu (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Sergio Acuña Sapunar s obitelji u Splitu (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Sergio Acuña Sapunar potomak je Hrvata.

“Hrvatska kultura bila je vrlo prisutna u mojoj obitelji jer smo brat i ja druga generacija hrvatskih potomaka. Kao djecu, naša majka Kathia Sapunar Pavlov potaknula nas je da nosimo hrvatske tradicionalne nošnje i plešemo. Njih je iz Hrvatske donijela moja baka Franka Pavlov Garafulić. Kuhala je i tipična hrvatska jela: pašticadu, crni rižot i deserte - fritule, rožatu i hrstule.

Moj djed Nikola Sapunar Antičević došao je iz Hrvatske u dobi od 16 godina. Poslali su ga njegovi roditelji Petar Sapunar i Katica Antičević iz mjesta Ložišća na otoku Braču, jer su troijca od devetero braće poginula u Prvom svjetskom ratu, a Nikola je za godinu dana trebao ići u vojsku. Uz sva unutarnja kretanja u stvaranju Jugoslavije, nakon dogovora iz Prvog svjetskog rata, misleći je da će započeti još jedan rat, 1929. godine baka Katica odlučila ga je poslati u Čile. Ukrcao se u Italiji na brod Oraccio koji je plovio za Ameriku i otputovao u mjesto Ovalle, gdje je bio u kući svoga ujaka Antonija Antičevića. Tamo je proveo godinu dana a onda je s prijateljima otišao u Antofagastu, započevši neke poslove.

Moja baka Franka rođena je u Čileu i bila je kći Petra Pavla Negodića i Cataline Garafulić Franulić. Oni su bili iz mjesta Nerežišća na otoku Braču. Moja prabaka Catalina došla je iz Hrvatske u Buenos Aires i na mazgi prešla planine Ande zajedno s 2 prijateljice. Bilo je to vrlo dugo putovanje, a njih su dvije bile same. Sve su to učinile kako bi se sastale sa svojim zaručnicima u Antofagasti” - opisuje Sergio Acuña Sapunar.

Potpredsjednik Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla imao je priliku posjetiti domovinu svojih predaka.

Sergio Acuña Sapunar (foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

“Imao sam sreću nekoliko puta posjetiti Hrvatsku. Posljednji put kada je cijela obitelj putovala, išli su moja majka Kathia, moj brat Mauricio i njegova obitelj te moje kćeri Catalina i Isidora. Tom prilikom obišli smo Italiju, Grčku i Hrvatsku. Putovanje smo završili u Splitu, na vjenčanju moga rođaka Igora Sapunara, čiji je otac Petroslav Sapunar Miličić rođak moje majke. Bila je to lijepa svečanost sa svim hrvatskim običajima u Solinu i Splitu.

Tom prilikom smo boravili u kući u kojoj se rodio moj djed Nikola u Ložišćima, koju je naš ujak preuredio i pored nje sagradio bazen. Hrvatska je uvijek zemlja koju nosimo u svom srcu, ponosni smo što smo potomci Hrvata, što možemo ploviti između njezinih otoka i imati svu ljubav obitelji” - napominje čileanski inženjer hrvatskoga podrijetla. 

Sergio Acuña Sapunar vrlo je aktivan član hrvatske zajednice u Čileu: “Pripadam Društvu profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, čiji sam potpredsjednik. Naše aktivnosti s početkom pandemije Covid-a 19 su zamrznute. Održavamo naše mjesečne sastanke videokonferencijom, a naša prva mrežna aktivnost bilo je predavanje koje smo održali 25. lipnja na temu “Mogućnosti zapošljavanja i mreže u vrijeme pandemije” - ističe Sergio Acuña Sapunar, Čileanac hrvatskih korijena.