foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Verónica Vichevich iz bolivijskoga grada La Paza o svojim hrvatskim korijenima ističe:

“Moj djed Claudio Vičević bio je iz Hrvatske, s otoka Paga. Njegova majka (moja prabaka) prezivala se Margetić. Djed je u Boliviju je stigao oko 1930. godine a umro 1949. u dobi od 54 godine. Nažalost,u to vrijeme su se izgubili njegovi dokumenti i osobni predmeti.

Najmanje šest obitelji s tim prezimenom iselilo je iz Hrvatske, a većina ih je rođena u Rijeci i Bakru. Izvorno prezime je Vičević, ali u Boliviji je promijenjeno u Vichevich. Još uvijek tražim dodatne informacije o svom djedu, nadajući se da ću upoznati moju hrvatsku obitelj” - ističe bolivijska inženjerka. 

Verónica je aktivna članica Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji.

foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

“Zahvaljujući svojoj dragoj hrvatskoj zajednici mogla sam upoznati mnoge hrvatske potomke i podijeliti običaje, glazbu i povijest zemlje naših predaka, kao i našu ljubav prema Hrvatskoj. Zahvaljujući društvenim mrežama i našoj zajednici uspjela sam steći prijatelje u Hrvatskoj. Neki od njih veoma ljubazno mi nude pomoć u pronalaženju rodbine i više informacija o mojoj obitelji. Također dijelimo i razmjenjujemo informacije o Hrvatskoj i Boliviji.

U Hrvatskoj zajednici u La Pazu skupilo nas se već 900 u samo 3 godine. I sve više i više nam se pridružuju novi članovi s istom željom kako bi saznali podrijetlo svojih predaka” - idodaje Bolivijka hrvatskoga podrijetla. 

Verónica ima veliku želju posjetiti domovinu svog djeda.

“Živim srcem podijeljenim na dvije ljubavi, Hrvatsku i Boliviju. Planiram posjetiti Hrvatsku krajem godine kako bih napokon upoznala prekrasnu zemlju moga djeda i sve ljude s kojima sam bila u kontaktu sve ovo vrijeme.

Hrvatska je dio mog srca, moje krvi i mog života.

Iz La Paza, Bolivije, šaljem pozdrav pun ljubavi i nade Hrvatskoj i njezinim dragim ljudima” - zaključuje inženjerka Verónica Vichevich.