foto: fra Ivica Vrbić/osobna arhiva/ustupljena fotografija foto: fra Ivica Vrbić/osobna arhiva/ustupljena fotografija

Fra Ivica kaže da mnogi kucaju na njihova vrata tražeći pomoć. Oni nastoje obilaziti svaku kuću i dijeliti pomoć uistinu onima koji nemaju više što jesti, no teško je naći i kupiti namirnice od kojih rade pakete, jer dolaze u stanje opće nestašice.

- Lijep pozdrav svim slušateljima i gledateljima Glasa Hrvatske, ja sam fra Ivica Vrbić, franjevac kapucin i misionar u Južnoj Americi, točnije u Boliviji, već petu godinu.

Rođen sam u Zavidovićima, u Srednjoj Bosni, odrastao djelom u Bosni i Hercegovini, kasnije zbog ratnih neprilika u Hrvatskoj, gdje sam i upoznao franjevce kapucine. Tamo sam pohađao sjemenište u Varaždinu, novicijat u Italiji, studij teologije u Zagrebu, gdje sam bio zaređen za svećenika. Bio sam župni vikar i upravitelj župe u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi u župi sv. Leopolda Bogdana Magdića.

Nakon početnoga iskustva mog redovničkog i svećeničkog poziva napokon mi se ostvarila i ta želja da pođem u misije i da mogu biti misionar, da zapravo ispunim ono što je i Isusova bila želja i poruka da po cijelom svijetu raznosimo tu radosnu vijest Evanđelja. Zašto sam misionar u Južnoj Americi, točnije u Boliviji? To zahvaljujem pozivu providnosti i mom tadašnjem generalnom ministru fra Mauru Gjerju. Kada sam odlučio poći u misiju, kada mi se napokon ispunila ta moja višegodišnja želja, javio sam se na raspolaganje našem generalnom ministru. Ja sam imao jednu želju: ići u Južnu Ameriku ili u Afriku. On mi je odmah rekao: 'Trebam te u Boliviji!'

Do tada o Boliviji nisam znao praktički ništa, samo ime predsjednika, sada već bivšeg predsjednika, nisam znao španjolski jezik i prepustio sam se Božjoj providnosti- Upravo ta me Božja providnost vodi. Došao sam u Južnu Ameriku, u to vrijeme znao sam samo jednu riječ na španjolskom: hermano, što znači brat. Došao sam prvo u Limu gdje je sjedište provincije franjevačkih kapucina, koja djeluje u Boliviji i nakon što sam se upoznao s poglavarom peruanske provincije, prešao sam u Boliviju, tu sam bio u mjesecu veljači 2016. godine. I od tada kreće moje misionarsko iskustvo.

U prvim danima, tražeći malo po internetu ima li uopće Hrvata ovdje u Boliviji i gdje bi ih mogao naći, vidio sam da u mjestu Santa Cruz, gdje sam ja upravo učio španjolski jezik, postoji počasni konzulat. Napisao sam mail počasnom konzulu gospodinu Robertu Jakubeku i u vrlo kratkom roku dobio sam odgovor da me s radošću primaju, da su radosni što napokon jedan mlađi svećenik dolazi u Boliviju među potomke Hrvata i da se raduje budućoj suradnji.

Isto tako, dao mi je kontakt gospođe Snježana i Višnje i rekao da sve za što budem trebao javim se samo tim dvjema gospođama. I zbilja, prva je priskočila gospođa Višnja koja je i to vrijeme bila u Santa Cruzu, inače ona je moja zemljakinja iz Bosne. I one prve najbitnije stvari po pitanju jezika i nabave nekakvih stvari, sve što je bilo potrebno, upravo mogu zahvaliti toj angažiranosti i našeg počasnog konzula i Višnje, a kasnije i Snježane i cijele hrvatske zajednice.

Mogu reći, upravo makar sam na drugom kontinentu, makar sam misionar u jednom narodu koji do prije skoro nisam poznavao, ali upravo tom vjerom kojom sam i došao u Boliviju, ako si ti čovjek dobar i iako se trudiš biti dobar, Bog će uvijek slati dobre ljude na toj životni put. Ta hrvatska zajednica u Santa Cruzu, a kasnije sam otkrio hrvatsku zajednicu u Cochabambi, zbilja su jedno olakšanje u mom misijskom radu.

Ovdje živim i radim u misiji Mineros, koja je udaljena otprilike 90 kilometara od Santa Cruza. Naša misija broji 22 filijale, to su skoro 2 velike župe. Taj naš misijski evangelički dio podupiremo našim socijalnim radom.

foto: fra Ivica Vrbić/osobna arhiva/ustupljena fotografija

Naš najbitniji rad tu s djecom je pomoć u obrazovanju. To je naša ciljna skupina gdje želimo pomoći toj djeci da usvoje školske navike. Isto tako, toj djeci dajemo jedan obrok dnevno.

Drugi vid našeg socijalnog karitativnog djelovanja je pomoć bolesnima. Zahvaljujući našim donatorima i medicinskoj skrbi koja naša misija pruža, u velikoj mjeri pomažemo spašavajući ljudske živote.

Treći vid našeg socijalnog djelovanja jest pomoć u hrani obiteljima koji nemaju dovoljno za život. Pogotovo u ovo doba pandemije kada dođemo na vrata donijeti paket pomoći često puta ljudi govore: sam vas je Bog poslao zato što danas nismo imali što jesti.     

Bogu zahvaljujem zato što je ovaj moj misijski rad često puta podržan i ohrabren od naših Hrvata koji se nalaze ovdje u Boliviji, u Santa Cruzu i u Cochabambi, s kojima sam na poseban način s obije zajednice povezan. I zahvaljujem im za svo dobročinstvo koje na poseban način gaje prema nama misionarima. I ono što mi je uvijek drago i ta pomoć koja nije samo materijalna, nego često puta znaju i Hrvati skupiti pomoć i doći sami provesti neko određeno vrijeme u našoj misiji i podijeliti tu radost zajedništva sa svim ljudima.

foto: fra Ivica Vrbić/osobna arhiva/ustupljena fotografija

Ono što bih još htio na poseban način spomenuti je da smo ovdje u Boliviji prošle godine pokrenuli Projekt volontera, gdje smo u obnovljenoj župnoj kući, zahvaljujući našim donatorima iz Hrvatske uspjeli napraviti Volonterski centar, u kojem su već bile dvije djevojke iz Hrvatske, Mateja i Marta, koje su došle ovdje na volontersko iskustvo. One su zbilja svojom radošću, razigranošću i ja bih rekao i hrvatskom odvažnošću i tom živom vjerom jako puno pomogle u misijskom radu nama fratrima. I kad bi dolazili po filijalama uvijek bi djeca prvo pitala gdje su Marta i Matea? Koliko su zapravo te Hrvatice unijele radost među bolivijsku djecu!

I zato od srca upućujem poziv, ako je koja djevojka zainteresirana za to misijsko iskustvo kroz volonterski rad, može se javiti u našu misiju.

Hvala na ovaj način i svim Hrvatima koji podupiru ovu našu misiju, ovu našu želju da i ovaj komadić zemlje preporodimo upravo tim darežljivim hrvatskim srcem. I zato od sveg srca hvala svima i Hrvatima u Boliviji i Hrvatima u Hrvatskoj, Hrvatima koji žive i u Njemačkoj i u drugim zemljama svijeta, zapravo bih rekao cijeloj hrvatskoj dijaspori, zato što su oni upravo koji nas misionare i podupiru i nose u svojim molitvama, ali ono što je najbitnije nose nas u svome srcu.

Još jedan put zahvaljujem na pažnji i od srca za sve vas sazivam Božji blagoslov” - poručuje fra Ivica Vrbić, hrvatski misionar u Boliviji.     

Fra Ivica Vrbić

Fra Ivica Vrbić

14:31