Jelena Lozo (Foto: screenshot/Facebook) Jelena Lozo (Foto: screenshot/Facebook)

Među ukusnim delicijama, našli su se i recepti hrvatske kuhinje u koju se ubraja i popularno tradicionalno blagdansko jelo – sarma.

Predstaviti  hrvatsku hranu u kulinarskoj emisiji milijunima njemačkih gledatelja pred malim ekranima, Jeleni nikad nije predstavljalo problem. Kroz svoj blog već godinama promovira hrvatsku kuhinju koju njeguje od ranog djetinjstva.

(Foto: screenshot/Facebook)

- Moja su sjećanja iz djetinjstva povezana s ukusnom hrvatskom hranom. Mnogi ljudi u Njemačkoj ne znaju što čini hrvatsku kuhinju posebnom i koliko je ona raznolika. Zato i na mojem blogu "Kulinarski četvrtak/Der kulinarische Donnerstag" opisujem kako pripremam sarmu koju u obitelji pripremamo svake godine u vrijeme Božića. Na blogu objašnjavam kako se priprema tijesto za pitu bez da dobijete slom živaca - smije se Jelena Lozo.

Otkrila je i kako joj je oduvijek najdraže jelo pita s krumpirima, poslužena uz kiselo vrhnje.

Savršena večera

Jelena Lozo je rođena u Kölnu. Otac joj je iz Poljica kod Imotskog, majka iz Roškog Polja kod Tomislavgrada u BiH. Jelena u Kölnu živi sa suprugom Nijemcem te je baš na njegov nagovor otvorila blog 2016. godine.

Čupavci (Foto: screenshot/Facebook)

- Nagovarao me gotovo godinu dana. Uvijek sam rado kuhala za nas dvoje, za drage prijatelje i druge goste. Smatrao je da je to logičan slijed događaja. Bio je u pravu! Blog mi je poslužio kao odličan ispušni ventil. Mogu s drugima dijeliti svoju strast na temama kulinarstva, receptima, ponuditi svoje ideje, a možda čak i inspirirati čitatelje - govori Jelena.

Na društvenim mrežama je prate tisuće ljudi

Jelena je sudjelovala i u emisiji "Savršena večera - tko je profesionalac/Das perfekte Dinner – Wer ist der Profi?" na njemačkom TV kanalu VOX gdje je pokušala pobijediti profesionalnoga kuhara.

– Za Radio Cosmo i za WDR nekoliko sam puta pripremila hranu hrvatskih recepata. Na WDR-u, u emisiji "Ovdje i danas/Hier und Heute", redovito predstavljam jednostavne recepte za svakodnevni život. Uz to, pišem kulinarske članke za turistički blog Grada Kölna - otkrila je Jelena.

Jelena i njezini prijatelji već godinama provode projekt "Supper Club". Pozivaju njima nepoznate ljude u svoj dom koji im se prethodno jave putem bloga te kuhaju za njih. Sve prikazuju na stranici bloga "Kulinarski četvrtak/Der kulinarische Donnerstag".

- Mnogi moji pratitelji taj projekt smatraju jako zanimljivim. U početku sam to radila s dvoje kolega. Počeli smo 2000. godine i od tada, svakog četvrtka, kuhamo kod nekog doma. Zato se blog i zove "Kulinarski četvrtak" - govori Jelena. Njezin blog mjesečno posjeti nekoliko tisuća posjetitelja.

Trenutačno je na Instagramu prati oko 10 tisuća ljudi

– Zaista uživam u komunikaciji s drugim ljudima, u razmjeni savjeta i ideja. Jedva čekam vidjeti kako će se stvari razvijati u budućnosti – kaže Jelena. Iako joj nije teško kuhati za bilo koga i zadovoljiti svačiji ukus, razlike između Hrvata i Nijemaca, što se hrane tiče, gotovo da ni nema.

– Imam osjećaj da su mnoge prehrambene navike postale sličnije u urbanim sredinama, primjerice u Njemačkoj kao i u Hrvatskoj. Kad sam u supermarketu, bilo u Kölnu ili u Zagrebu, ne osjećam da postoje velike razlike. Ista stvar je u velikom dijelu restorana. Uvijek postoji ta široka masa koja želi puno hrane za malo novca, bez obzira na kvalitetu. Ali, drago mi je da se u obje zemlje ponavlja taj trend prema održivosti i regionalnim proizvodima. Hrvatska ima luksuz sjajnih proizvoda – pa bi bilo lijepo kada bismo se zalagali za kvalitetu, a ne za kvantitetu - zaključila je Jelena Lozo.

(Fenix-magazin/Marijana Dokoza)