Foto: ustupljena fotografija Foto: ustupljena fotografija

Marija Galian Nikolić rođena je 1945. godine u hrvatskom izbjegličkom kampu u Italiji. Majka joj je bila iz Metkovića, a otac iz Petrinje. 1948. godine došli su u Argentinu.

- U Argentini sam pohađala osnovnu i srednju školu. Djetinjstvo sam provela u San Miguelu u provinciji Buenos Aires. Kod kuće se govorilo samo hrvatski jezik, španjolski sam naučila kad sam krenula u školu, a uvijek smo bili u kontaktu s hrvatskim plesovima, pjesmama i običajima, jer smo često posjećivali kulturna središta hrvatske zajednice. Budući da sam tečno govorila i pisala hrvatski jezik, godine 1996. ponudili su mi da ga podučavam u Hrvatskom domu u gradu Rosario, nastavljajući moju nastavničku aktivnost na različitim mjestima u unutrašnjosti, gdje su hrvatski potomci željeli učiti jezik svojih predaka - naglašava Hrvatica Argentinka.

1999. godine Marija Galian Nikolić je registrirana kao prevoditelj i tumač hrvatskoga jezika u Društvu prevoditelja i tumača u gradu Rosariju, a također je registrirana kao stručnjak na sudovima u provinciji Santa Fe.

- Kao rezultat mojih poslovnih odnosa s tadašnjim dekanom Filozofskog fakulteta Nacionalnog sveučilišta u Rosariju, 2005. godine na tom se fakultetu osnovala katedra za hrvatski jezik, a ja sam imenovana profesoricom hrvatskog jezika. Studij su pohađali ne samo hrvatski potomci već i drugi studenti koji su željeli naučiti hrvatski jezik. Zahvaljujući tim tečajevima, mnogi od tih studenata uspjeli su realizirati želju da putuju u Hrvatsku kako bi mogli upoznati svoje rođake, a drugi su se mogli obratiti hrvatskoj rodbini putem pošte - ističe hrvatska prevoditeljica.

2005. godine Marija Galian Nikolić je otputovala u Hrvatsku, a tada ju je primio tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić.

- Razgovarali smo o katedri hrvatskog jezika na spomenutom fakultetu, čiji sam smjer vodila. Obavijestila sam ga o svojim naporima da se hrvatski jezik predaje na sveučilišnoj razini. 2008. godine Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske poslalo je profesoricu hrvatskog jezika na katedru Filozofskog fakulteta, stoga sam svoju misiju smatrala ostvarenom i zadovoljna što se hrvatski jezik predaje na Nacionalnom sveučilištu u Rosariju. 

Maria Galian s obitelji (Foto: ustupljena fotografija)

2009. godine predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić donio je odluku kojom joj dodjeljuje odlikovanje reda Danice s likom Ante Radića za osobne zasluge u obrazovanju i očuvanju hrvatskog jezika u Argentini, počast koju je primila na svečanosti održanoj u Rektoratu Nacionalnog sveučilišta u Rosariju. - Trenutačno se bavim radom prevoditelja i tumača, kao i u produbljivanjem proučavanja hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića, čiju sam poeziju počela prevoditi - rekla nam je Marija Galian Nikolić.