Foto: ustupljena fotografija Foto: ustupljena fotografija

Pravnica i sveučilišna profesorica, specijalizirana za međunarodne odnose, Karen Longaric Rodriguez prva je žena na čelu bolivijskog Ministarstva vanjskih poslova. Inače dugogodišnja kolumnistica u bolivijskim novinama u vruću fotelju ministrice zasjela je 13. studenog prošle godine.

Karmen u rodnom Sucreu (Foto: ustupljena fotografija)

- Kad sam preuzela vođenje vanjskih odnosa svoje zemlje bio je presudni trenutak za Boliviju, trenutak vrlo važne promjene. Došli smo nakon vlade koja je 14 godina deinstitucionalizirala Ministarstvo vanjskih poslova. Dakle, za mene je bio vrlo velik izazov, deideologizirati bolivijske vanjske odnose, restrukturirati diplomatski i konzularni zbor koji je bio duboko prožet političkom ideologijom, isto se dogodilo u središnjoj službi Bolivije. Morala sam napraviti vrlo važne promjene – objašnjava ministrica.

S obitelji u Crikvenici (Foto: ustupljena fotografija)

Primjerice, morali su proglasiti nepoželjnima cjelokupni venezuelanski diplomatski zbor jer je utvrđeno da su se izravno umiješali u unutarnje poslove Bolivije, pojašnjava Karen Longaric Rodriguez.

Nada se kvalitetnijoj suradnji između Hrvatske i Bolivije. 

- Imala sam zadovoljstvo primiti poruku hrvatskoga ministra vanjskih poslova koji mi je čestitao na preuzetoj dužnosti. Kao odgovor napisala sam mu dugačko pismo u kojem mu predlažem aktiviranje bilateralnih odnosa, poticanje suradnje, razmjene u kulturnim, obrazovnim i tehničkim pitanjima te jačanje trgovinske razmjene. Mislim da smo spremni preuzeti taj važan izazov: približiti Hrvatsku Boliviji, te Boliviju Hrvatskoj - ističe Karen Longaric Rodriguez.

Hrvatska zajednica u Boliviji vrlo je ujedinjena, kaže Karen Longaric Rodriguez, prisjećajući se napetih nogometnih večeri u kinu "6. kolovoza" u La Pazu na kojima su se svi okupljali stratsveno navijajući za hrvatsku reprezentaciju. 

Hrvatska zajednica podosta je pridonijela gospodarskom razvoju Bolivije, mnogo je poznatih bolivijskih gospodarstvenika hrvatskog porijekla, no postoji i ona zajednica entuzijasta koja djeluje na kulturnom planu, dodaje Longaric Rodriguez.

Svojega putovanja u Hrvatsku prisjetila se ispunjena toplinom oko srca.

- Uvijek sam htjela upoznati obitelj svojega djeda, bila željna upoznati obitelji predaka - sve ove godine sam to čekala. I bila je prilika da se prikupi dokumentacija o podrijetlu mojega djeda i tako sam dobila njegov rodni list, presliku matične knjige u kojoj je zabilježeno njegovo ime, ime pradjeda Stefana Lončarića i prabake Marije Brozović. U toj matičnoj knjizi upisana je i smrt moga djeda, u Boliviji 1953. godine. S tim podacima prošle sam godine, sa svojom djecom koja studiraju u Njemačkoj, otišla u rodno selo mojega djeda. S velikim blagoslovom i puno sreće, jer.. našla sam svoju obitelj.

S obitelji u Splitu (Foto: ustupljena fotografija

U Hrvatskoj, u Selcu, u Crikvenici, imam tako bliskog rođaka. Jako sam sretna zbog toga, stalno sam u kontaktu s rođakom, neprestance smo na chatu ili razmjenjujemo poruke. Nadam se da ćemo se ove godine ponovno vidjeti. Posjetit ću Hrvatsku opet kako bih više bila sa svojom obitelji. Iskreno, nisam prestala plakati kad sam upoznala bratića, i moja djeca su bila jako uzbuđena. Za nas, posebice za mene, to je kao da sam pronašala nešto što je bilo izgubljeno i jako sam sretna - rekla je za naš program Karen Longaric Rodriguez.