Foto: kolaž screenshot HBZ Foto: kolaž screenshot HBZ

Najbrojnije hrvatske zajednice, njih sto i pedeset tisuća nalaze se u Chicagu i okolici, oko četrdeset tisuća u St. Louisu, oko sedam tisuća u Detroitu, oko trideset pet tisuća u San Pedru, oko pet tisuća u San Joseu, oko osamdeset tisuća osoba hrvatskog podrijetla u New Yorku, New Jerseyu i Connecticutu. 

Nastavak iseljavanja nakon rata

Prvi hrvatski doseljenici u SAD dolaze u većim skupinama potkraj 19. stoljeća između 1890. i Prvog svjetskog rata (procjenjuje se da je u tom razdoblju iz Hrvatske u SAD iselilo 500 000 Hrvata u SAD), te se zapošljavaju u rudnicima ugljena, željezarama, željeznicama te izgradnji cestovne mreže. Prvi svjetski rat prekinuo je masovno iseljavanje Hrvata, ali poslije rata iseljavanje se nastavlja.

Povećanim useljavanjem u SAD osnivaju se i prve dobrotvorne organizacije koje su utemeljene 1857. u San Franciscu i 1874. godine u New Orleansu u kojima su se okupljali Hrvati. U međuratnom razdoblju hrvatski doseljenici u SAD-u izgradili su brojne domove i utemeljili pjevačka i tamburaška društva.

Foto: screenshot HBZ 

Luketich iseljenički lider

Nakon Drugoga svjetskog rata tradiciju hrvatskih doseljeničkih udruga u SAD pronosi, prije svega, Hrvatska bratska zajednica (Croatian Fraternal Union). Zajednicom su presjedali intelektualci, a u poslovnog diva i utjecajnu humanitarnu, domoljubnu te kulturno-prosvjetnu i sportsku organizaciju izdigao naš najuspješniji iseljenički lider 20. stoljeća Bernard M. Luketich.

Foto: screenshot HBZ 

21. rujna u Pittsburghu je održana proslava 125. obljetnice HBZ-a te godišnja konvencija. Zajednica broji oko 50 000 članova, a naša se imovina procijenjuje na više od pola milijarde dolara, što znači da smo u ozbiljnom biznisu koji svoj profit vraća članstvu i mislim da imamo vrlo svjetlu budućnost, rekla je tom prugodom Bernardette Luketić, glavna tajnica HBZ-a.

AUDIO: Bernardette Luketić

AUDIO: Bernardette Luketić

0:36

U središtu Hrvatske bratske zajednice organiziran je Dan otvorenih vrata i obilazak Hrvatskoga muzeja Bernard Luketić u kojem se čuva vrijedna ostavština koju je Zajednica prikupljala tijekom 125 godina postojanja. 

Kada je osnovana 1984. zajednica je imala oko 300 članova, moto joj je bio solidarnost, a misija prikupiti novac za liječenje i pogrebe radnika, rekao je potpedsjednik HBZ-a Franjo Bertović.

AUDIO: Franjo Bertović

AUDIO: Franjo Bertović

0:26

Velikoj obljetnici, uz delegate iz SAD-a i Kanade, odazvali su se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za generacije hrvatskih iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala – poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću Hrvatska bratska zajednica je postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire, dodala je.

Zajednica tijekom cijele godine organizira prigodna događanja u povodu 125. obljetnice.