(Foto: screenshot/Facebook) (Foto: screenshot/Facebook)

Bitola je grad opjevan u pjesmama. Povijest toga grada s brojnim konzulatima seže još u doba turskih osvajanja. I sam veliki turski reformator Kemal paša Ataturk srednju vojnu školu završio je u Bitoli. Ondje danas živi i tristotinjak Hrvata. Njihove aktivnosti pravi su most s našom zemljom i kulturom.

- Hrvatski kulturni centar "Marko Marulić" promotor je hrvatske kulture i tradicije punih 25 godina i zahvalni smo im na tome. Mnogi poznati građani, pojedinci, kulturni djelatnici, folklorna društva.. dolaze i dolazit će u naš grad kako bi predstavili hrvatski narod i hrvatsku državu. Ali također, naša društva, ugledni umjetnici i kulturni djelatnici odlaze u Hrvatsku. Svaka kultura, svaka nacionalnost predstavlja boju u našem mozaiku koji se zove Bitola. Tako i naši dragi sugradjani Hrvati znače mnogo našem gradu i općini. Zato što svatko svojom profesionalnošću pridonosi zajedničkom životu i radu, i napretku - govori zamjenica gradonačelnice Bitole Emilija Kosturski.

Bitolj (Foto: screenshot/Wikimedia commons)

- Smatramo da je kultura mjesto i polje gdje padaju sve barijere. Kultura je najlakši ali i najteži način zbližavanja dvaju prijateljskih naroda. A nama je uvijek cilj zbližavanje hrvatskoga i makedonskog naroda - kaže predsjednik HKC-a "Marko Marulić" Branko Maretić.

Proslava Dana državnosti u Bitoli s veleposlanicom Danijelom Barišić (Foto: screenshot/Facebook/ Hrvatski kulturni centar i Makedonsko-hrvatsko društvo Marko Marulić)

HKC "Marko Marulić" djeluje i izvan Bitole. Povezali su tako svoju gradsku knjižnicu s knjižnicama u Splitu i Dubrovniku, ističe Maretić.