(Foto: Pervano Invest AB/ snimka zaslona) (Foto: Pervano Invest AB/ snimka zaslona)

Godine 2027., kada će tvornica ''Ogulin 2'' započeti s radom, to će biti najveća svjetska tvornica drvenih podova. Nova tvornica gradi se uz postojeću tvornicu ''Ogulin 1'', a imat će proizvodni kapacitet veći od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.

Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i ''Ogulinu 2'' u 2027. godini iznosit će 30 milijuna četvornih metara.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, koji će biti uglavnom financirani vlastitim kapitalom.

Darko Pervan, hrvatski poduzetnik i inovator, osnivač Pervanovo grupe i "Välinge Innovation AB". (Foto: Davor Javorović/ Pixsell)

U novoj tvornici podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno će se dobivati od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

- Odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima – kazao je izvršni direktor Pervanovo Investa AB Darko Pervan i dodao kako je njegova tvrtka spremna povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti slijedeću generaciju drvenih podova - učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva.