Isadora i Lucia Luque Akrap (foto: Glas Hrvatske) Isadora i Lucia Luque Akrap (foto: Glas Hrvatske)

- Rođena sam u Venezueli, ali živim u Hrvatskoj cijeli svoj život, tako da hrvatsku kulturu znam i živim svaki dan. A venezuelansku sam upoznala kroz tatu, njegove priče, nekoliko puta kad sam bila u Venezueli. Jednostavno živimo pola hrvatski, pola venezuleanski. Nedavno smo otvorili u Zagrebu restoran s venezuelskom hranom "Arepera Maracay". Nalazi se u središtu Zagreba. Htjeli smo kroz našu hranu upoznati Hrvate i naš grad u kojem živimo. Između hrvatske i venezuelske hrane nema baš velikih poveznica. Zapravo su dosta drugačije, Hrvati vole jako slanu hranu a Venezuelci vole jako slatko i miješaju slatko i slano. I kod Venezuelaca je tipično to što imaju puno više slobode u kuhanju, sve se improvizira, dodaš malo, oduzmeš malo, jako je slobodna kuhinja - govori Lucia.

S Venezuelom je najviše veže obitelj koja je jako velika.

- Rado bismo je htjeli vidjeti, što trenutačno ne možemo, ali se zato često čujemo, gotovo svaki dan, i osjećamo njihovu ljubav iako su tisućama kilometara daleko. Ali isto tako to možemo nekako bliže osjetiti kroz hranu, koja je specifična za Venezuelu i za Karibe, koje nemamo ovdje u Hrvatskoj - kaže Lucia Luque Akrap.

U Venezueli živi velika zajednica Hrvata. Ima ih više od četiri tisuće.

obitelj Luque Akrap i David Rey (foto: Glas Hrvatske)

Njezina sestra Isadora ističe da je pola Venezuelka i pola Hrvatica.

- Posljednji sam put bila u Venezueli prije trinaest godina i nadam se da ću uskoro opet ići, jer želim upoznati svoju obitelj, koja je vrlo velika. Ovdje u Zagrebu smo otvorili prvu areperu maracay u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo hrvatskom narodu pokazati venezuelanski duh, njihovu sreću, koliko su opušteni, koliko uživaju u životu. Mislim da je važno u Hrvatsku uvesti novu kulturu i približiti venezuelski mentalitet ovdašnjim ljudima. Mi se nadamo da ćemo imati priliku ići u Venezuelu i upoznati svoju obitelj što bolje i što više, jer bili smo tamo posljednji put prije trinaest godina, što je stvarno jako davno... osjećamo nostalgiju i želju. Uvijek sam osjećala da pripadam i Venezueli, ali nisam imala puno prilika putovati u Venezuelu i upoznati drugi dio svoje obitelji. To je jedna stvar koju želim učiniti u budućnosti - kaže Isadora.

Isadora je upisala španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kako ističe, uglavnom zbog toga da se poveže s ljudima s druge strana svijeta.

- Ono što zapravo najviše opisuje ljude tamo je veselje, opuštenost, nešto što nama ovdje malo nedostaje, moram reći. Dođite kod nas u "Areperu Maracay" i osjetite tu ljubav - preporučuje Isadora Luque Akrap.