Mike Grgich (Foto: GrgichHillsEstate/Facebook) Mike Grgich (Foto: GrgichHillsEstate/Facebook)

Put ka uspješnom vinaru Miljenko Grgić je započeo kada je iz sela Desne otišao na studij vinarstva na Poljoprivredno-šumarski fakultet, današnji Agronomski fakultet, u Zagreb. Tu je slušao predavanja profesora Šermana koji se tada bio vratio iz šestomjesečnog posjeta Kaliforniji. Profesor nije isprva želio studentima javno ispričati dojmove iz doline Napa, ali uz stalni nagovor pred nekolicinom studenata ipak je kratko kazao – Kalifornija je raj na zemlji!

Nakon te rečenice, Miljenko je znao da mora poći na to putovanje, da je to njegov životni put. Pomislio je u sebi: Kalifornija – raj. Zašto bih čekao da umrem da idem u raj, zašto da ne ušetam u raj?

Od tada su mu trebale samo 22 godine da napravi svoje carstvo i popne se na vrh svijeta.

Te 1954. godine otvorila mu se mogućnost da kao student ode na usavršavanje u Njemačku, a zatim je emigrirao u Kanadu, jer je mislio kako će od tamo biti bliže Kaliforniji. Nakon dvije i pol godine dobio je vizu za ulazak u SAD. Na taj put života krenuo je u trošnim cipelama, u čiji je potplat sakrio svu svoju desetogodišnju skromnu ušteđevinu od  30 dolara.

Radio je i u najglasovitijoj vinariji, onoj Roberta Mondavija, od kojeg je, kaže, jako puno naučio. Postao je svjetski poznat kad je chardonnay kalifornijske vinarije Chateau Montelena, kojeg je Grgić vinificirao, na slavnom pariškom okršaju američkih i francuskih vina održanom 1976. godine, pobijedio najčuvenija burgundska bijela vina. Poslije Pariške presude Grgić je postao svjetska zvijezda. Osnovao je vlastitu vinariju Grgich Hills, čiji su chardonnayi i zinfandeli dobivali vrlo visoke ocjene. Danas u Kaliforniji ima 148 hektara vinograda i proizvodi gotovo milijun boca vina godišnje. 

Kad je imao 77, konačno je i diplomirao u Zagrebu. Tada je počeo i vinski biznis u Hrvatskoj.

Obiteljska vinarija Grgić Vina osnovana 1996. od strane legendarnog Napa Valley vinara Miljenka "Mike" Grgića, njegove kćeri Violet Grgić i nećaka Ive Jeramaza. Njihov cilj je proizvodnja vrhunskih tradicionalnih vina hrvatskih sorti grožđa, ponajviše Pošipa - bijelog vina i Plavca malog - crnog vina.