(Foto: screenshot/ORF/Dobar dan Hrvati) (Foto: screenshot/ORF/Dobar dan Hrvati)

Nedavno se Marica vratila u Austriju te gostovala u emisiji ORF-a "Dobar dan Hrvati" u kojoj se s novinarkom Melanijom Balasković osvrnula na godinu dana provedenu u Africi.

Za jednogodišnji boravak u Etiopiji, zemlji s više od 105 milijuna stanovnika, Marica se poslije mature posebno pripremala. U sklopu društva "Volontariat bewegt" koje pomaže siromašnim državama završila je pripremni tečaj za volontersku godinu. 

(Foto: screenshot/ORF/Dobar dan Hrvati)

U Mjenovu je organizirala dobrotvornu priredbu kako bi poduprla organizatore volonterske godine. 20. kolovoza prošle godine otputovala je u etiopski glavni grad Addis Abebu.

Na početku mlada Mjenovka nije mogla ni zamisliti kako će djecu podučavati engleski jezik, bez znanja njihova materinskoga jezika, amharskoga. Zato je kod kuće počela učiti što joj je na početku bila največa poteškoća. No, prakticirajući ga svakodnevno, govorila je sve bolje. Kako kaže, trebala su joj tri mjeseca da se u Etiopiji počne osjećati kao kod kuće. 

S tamošnjom klimom nije imala posebnih poteškoća. Prosječna temperarura od 20 stupnjava dovro joj je odgovarala. 

U Centru Don Bosca za mlade bavila se djecom starosti od 4 do 8 godina. Kroz igru ih je učila engleski te uz to dodatno učila sa slabijim učenicima. U slobodno je vrijeme davala poduku iz gitare. Imala je i zbor s kojim je nastupala na misama na enleskome jeziku. Ovih je dana završila volontersku godinu u Etiopiji. 

(Foto: screenshot/ORF/Dobar dan Hrvati)

Najviše ju je dirnulo kad su joj djeca rekla kako im se jako sviđa što s nima radi, premda je, kako ističe, bila riječ uglavnom o jednostavnim aktivnostima. Na pitanje jesu li siromašni ljudi zahvalniji za dobivenu pomoć, sa smiješkom na licu Marica odgovara:  - Dica su kot su dica. Ako im daš jedan kusić čokolada ćedu te veljek pitati, je li moru imati još drugi kusić.

Boravak u Africi donio joj je mnoga vrijedna iskustva i ljiepe doživljaje. Bilo je i teških trenutaka, no dominirali su pozitivni. Marica se nakon povratka i dalje namjerava baviti radom s djecom i mladima u Gradišću i Beču. U jesenskome semestru započet će studij sociolulturne antropologije na Sveučilištu u Beču.