(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot) (Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

I premda nitko nije prorok u svojem selu, Mijin rodni grad danas joj odaje počast na vrlo živ način: svake godine priređuje Dane plesa koji okupljaju najuglednija imena plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

Svake godine u veljači Brođani slave djelo svoje proslavljene sugrađanke. I to onako kako bi zasigurno i sama najviše voljela: pokretom, radošću plesne umjetnosti. Jer Mia je, kažu stručnjaci, bila sama gracioznost i čista zvijezda na plesnome nebu.

- Zato što je Mia jedna od onih par posto u cijelome svijetu koji postignu ono što oni zapravo žele, nakon velikih napora - kazala je Anja Oroz članica grupe Brodski leptirići.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

- Cijeloj mojoj baletnoj ekipi ona je jedan veliki uzor koji nas potiče – dodala je Mia Mara Hrkač iz Brodskih leptirića.

U tadašnjoj Jugoslaviji bila je prva i najmlađa primabalerina. Bilo joj je tek 20 kada je morala napustiti domovinu.

- Svi su je voljeli, kritika i publika. Ona je bila stvarno jaka i bila je čudo od djeteta, ali bila je i prorok u svom selu. Kod nje se to dogodilo nevjerojatno, da su svi bili složni da je fenomenalna i talentirana, svi su joj prognozirali veliku karijeru, međutim ona je u ''roku keks'' pala. Onog časa kada su zaključili da je neugodna i nezgodna, svi su se okrenuli protiv nje – ispričala je  izv. prof. art Maja Đurinović, plesna pedagoginja, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Put k uspjehu nije bio lagan. Pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Nisam imala vremena za probe. Putovali smo na probu kada sam pročitala: ‘’na matineji Coppelia sa Slavenskom. Pa sam redatelju rekla da ne mogu, da moram imati probu. A on će: Zaboravi, ako ti nećeš madame Danilova će biti presretna. I tako sam svoju prvu Coppeliju od tri čina otplesala bez ijedne probe – ispričala je u dokumnetarnom filmu u koprodukciji HRT, "Mia-a dancer's journey", Mia Čorak Slavenska.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Iz kolektivnog zaborava Miju Čorak Slavensku prvo su vratilil Maja Đurinović i Zvonimir Podkovac monografijom o njezinu životu. U njezinu počast u Slavonskome Brodu priređuju se Dani plesa. To je bio odgovor na velik Mijin strah da će biti zaboravljena.

Mia nije bila jedina velika baletna umjetnica koja je morala otići iz Hrvatske.

- Krajem 50-ih je krenula jedna velika grupa hrvatskih plesača koja je otišla iz tadašnje Jugoslavije, ali najviše iz Zagreba. Neke znamo, a neke ne znamo. U plesnom svijetu je to normalno da ljudi idu van i u potrazi su za svjetskim plesačkim karijerama i novim izazovima – ispričala je izv. prof. art Maja Đurinović, plesni pedagog i predavač scenskog pokreta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

(Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Mija Čorak Slavenska 1963. posvećuje se pedagoškom radu u svojoj njujorškoj školi. Umrla je 2002. u Los Angelosu, a nekolko godina poslije njezina je urna položena na zagrebačkome Mirogoju u Aleji velikana. Njezina kći Maria Ramas dugo je snimala Emmyjem nagrađeni dokumentarni film "Mia-a dancer's journey", posvetu majci, jednoj od najvećih balerina svih vremena.