Foto: snimka zaslona Foto: snimka zaslona

Nakon što je dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" Karmen Obrdalj nagrađen na YOUKI International Youth Media Festivalu u austrijskom Welsu te na Filmskom festivalu Liburnija u Opatiji gdje je dobio nagradu za najbolju režiju, stiglo je još jedno priznanje. Naime, po izboru portala dokumentarni.net, koji uređuje Hrvoje Krstičević, uvršten je na deveto mjesto od deset najboljih dokumentaraca u 2020. godini.

Film mlade režiserke i scenaristice prati Enu koja otkriva roditeljska ljubavna pisma. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni na beznadnom mjestu u Bosni i Hercegovini u kojoj je bio rat. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi svojih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti, sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd, gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene i same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovina mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putovima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Karmen studira filmsku i TV režiju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Banjoj Luci, a trenutačno je angažirana kao pomoćnica redatelja u seriji Hotel Balkan u produkciji Bosonoga. Njeni su filmovi prikazani na brojnim festivalima, a osim što je autorica, na svim je prikazivana i kao redateljica i producentica. Obrdalj je članica HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar.