(Foto: Stjepan Alilović) (Foto: Stjepan Alilović)

Najstarije hrvatsko društvo u Švicarskoj u počecima je bio sastavni dio Hrvatske katoličke misije St. Gallen i nastupalo je pod tim nazivom. Tragajući za novim imenom, članovi su izabrali novi naziv po pjesmi "Fala" Dragutina Domjanića. Krajem 80-ih odvojili su se od Misije i počeli samostalno nastupati sve do danas. Veliku obljetnicu proslavili su kulturno-umjetničkim programom, uz goste iz Švicarske i Njemačke te društva iz Hrvatske.

Folkloraši iz Offenbacha (Foto: Stjepan Alilović)

Nastupili su dječja skupina HKUD-a Fala, tri hrvatska folklorna ansambla iz Njemačke: FS Dijaskorak iz Offenbacha, FS Tamburica iz Esslingena i KUD Klas iz Ravensburga, iz Švicarske HKUD Kolovrat iz Luzerna i HKUD Korenica, predstavnik iz Hrvatske.

HKUD Korenica (Foto: Stjepan Alilović)

Posjetitelji i ljubitelji hrvatskoga glazbenog i plesnog naslijeđa mogli su pogledati dokumentarni film o društvu od osnutka pa sve do danas. Dodijeljena su i priznanja zaslužnima: osnivačima društva, bivšim predsjednicima i voditeljima, Stjepanu Luciću, kao najstarijem aktivnom članu društva te Ivanu Tomincu za dugogodišnji rad i trud.

Trenutno HKD Fala broji 35 aktivnih članova koji plešu u dvije folklorne sekcije. S njima je nekada bio i tamburaški sastav Ekipa koji se u međuvremenu osamostalio i prati ih često na nastupima, kao što je bilo i ovom svečanom prigodom.

"Ekipa" (Foto: Stjepan Alilović)

Na svečanosti u Schaffhausenu bili su predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika (HMI), generalni konzul RH u Zürichu Slobodan Mikac, članica Savjeta za Hrvate izvan RH i dugogodišnja predsjednica društva Ruža Studer i mnogi drugi. Izaslanica ravnatelja HMI-ja Diana Mašala Perković predala je predsjedniku Društva Draženu Bukovcu Matičino priznanje za 40. rođendan, za njegovanje i razvijanje hrvatske kulturne baštine u Godini europske kulturne baštine.

Program se održavao uz financijsku potporu i pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Izvor: Hrvatska matica iseljenika/Moja domovina