(Foto: screenshot/Novi list) (Foto: screenshot/Novi list)

Dojam da je Punat jedno od onih mjesta na otoku Krku koje ima najvjernije goste, odnosno da je to turističko i nautičarsko središte jedna od onih krčkih destinacija kojoj se njeni gosti možda najredovitije vraćaju, potvrđuje i primjer njemačke obitelji Müller koja ondje odsjeda već punih 50 ljeta.

1. kolovoza direktor TZO-a Punat Branko Karabaić u društvu kolegice Mirele Zelić susreo se s Erhardom Müllerom iz njemačkoga grada Waldbröla, ali i s njegovim domaćinom, zagrebačkim Puntarom Ivanom Petrocijem. Sve to da bi u ugodnom druženju i prijateljskoj ćakuli na prigodan način obilježili i proslavili jubilarno, pola stoljeća dugo prijateljevanje Müllerovih s Puntom i njihovim domaćinima.

– U ovo prekrasno mjesto koje odavno osjećam svojim drugim domom dovelo me sportsko prijeteljevanje s Ivanom koji je, baš kao i ja, cijeli život proveo u rukometu. Naše poznanstvo izgrađeno na rukomentim parketima pretočilo se u prijateljstvo i zapravo već pomalo obiteljski odnos koji naše dvije obitelji njeguju od davne 1969. godine, kad smo prvi put zakoračili na ovaj otok - priča emotivno g. Erhard, sjetivši se da je, zajedno sa svojim puntarskim domaćinom, zapravo Zagrepčaninom koji se u to mjesto zaljubio kasnih 40-ih godina i koji se već desetljećima osjeća njegovim žiteljem, još početkom 70-ih pomagao Petrociju pri gradnji kuće u kojoj zajedno i danas uživaju.

(Foto: Pixabay)

- Ovo mjesto i cijeli ovaj kraj ne samo da obiluje ljepotama i skladom, nego je obilježen i mirom, spokojem i osjećajem sigurnosti zbog kojeg sam tu uvijek osjećao da ne moram brinuti za sigurnost svoje djece. Danas su i oni odrasli i u Punat zaljubljeni baš poput mene i moje supruge pa će već za koji tjedan, slijedom te naše "obiteljske veze" s Puntom i Petrocijevima, na svoje prvo ljetovanje ovdje doputovati i moja unučica - govori nam taj Puntu i otoku Krku vjeran njemački gost.

Dodaje i da, kao svjedok mijena koje je to otočno mjesto proživjelo kroz proteklih 50 godina, može ocijeniti da je Punat sa svakim njegovim dolaskom bivao sve ljepši, skladniji, uredniji, a ponuda bogatija i sadržajnija.

– U Punat ćemo se vraćati dokle god to budemo mogli i ne pada mi na pamet promijeniti ovu sad već dugu, a svima nama i dragu tradiciju uživanja u ovom mjestu i njegovim dobrim i gostoljubivim stanovnicima – zaključuje Erhard Müller.

Koliko je Erhard zaljubljen u Punat, potvrđuje i podatak da je tijekom proteklih desetljeća barem stotinu njemačkih obitelji ovdje doputovalo upravo prema njegovoj preporuci, otkriva Petroci, ocijenivši da Punat, otok Krk i Hrvatska u rijetko kome imaju boljeg promotora nego u njegovom njemačkom prijatelju.

Iako je, po običaju, delegacija puntarske Turističke zajednice vjernim gostima uručila prigodne darove, ovoga se puta darivanje dogodilo i u suprotnome smjeru pa je Müller, kao pasionirani dugogodišnji rukometaš i trener, svom najboljem prijatelju, također nekad iznimno uspješnom rukometašu i rukometnom funkcioneru Ivanu Petrociju, uručio kvadrat originalnog partera mitske rukometne dvorane Reininghauser Strasse Sporthalle, u kojoj su obojica igrala, ali i koja je bila dom nekad ponajboljih rukometnih klubova u Njemačkoj i Europi, među ostalima i VfL Gummersbacha.

(Novi list)