Dr. Darinka Grbić na radnome mjestu (Foto: Privatna arhiva/s dopuštenjem) Dr. Darinka Grbić na radnome mjestu (Foto: Privatna arhiva/s dopuštenjem)

Darinka Grbić rođena je u Dubrovniku, odakle potječe i cijela njezina obitelj. Studirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistar je psihologije i doktorica logopedije.

1999. godine preselila se u Kostariku gdje radi u jednoj bolnici kao logoped za djecu i odrasle osobe i kao profesorica na Sveučilištu u Kostarici (Universidad Nacional de Costa Rica) koje se priprema za suradnju sa Sveučilištem u Splitu.  

- Treba iskoristiti ove trenutke pune entuzijazma i spremna sam pomoći koliko mogu da se uskoro organizira Hrvatsko društvo i počasni Konzulat RH u Kostarici. Trebat će dosta strpljenja, rada, organizacije, ali kad ima volje ništa nije teško - kaže dr. Grbić. 

Darinka Grbić s obitelji (Foto: Privatna arhiva/s dopuštenjem)

Svake godine se u kostarikanskoj u pokrajini Guanacaste organizira Festival kulture. Dr. Grbić im je predložila nastup dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te održala predavanje o Hrvatskoj, Dubrovniku i Linđu. - Kad su ljudi vidjeli i čuli sve te slike i video zapise odmah su upitali: "Kad stiže Linđo i kad mi možemo u Hrvatsku?". Velika većina kostarikanskih Hrvata izjavila je da želi vidjeti Linđo u Narodnom Kazalištu u glavnom gradu San Jose - priča dr. Grbić.

- Jako sam ponosna na svoju lijepu Hrvatsku, na svu kulturnu baštinu, na pjesme, folklor, nošnje, kuhinju, povijest, spomenike, arhitekturu, glagoljicu, umjetnost.... Čak i moji kostarikanski studenti na fakultetu zahvaljujći meni znaju mnogo toga o Hrvatskoj - dodaje. 

Dr. Darinka Grbić

Dr. Darinka Grbić

7:47